Bezoek samen met BOS+ bosreservaat 's Herenbos

Vilda_27656_Yves_Adams__Bosreservaat__s_Herenbos.jpgmaandag 14 september 2020 12:10

Bosreservaten in Vlaanderen bedekken samen meer dan 3000 hectare. In deze grotendeels onbeheerde bossen valt heel wat moois te ontdekken en te beleven. Als je bovendien op zoek bent naar nuttige informatie en handige tips om zelf een bos te gaan beheren, dan is een bosreservaat de uitgelezen plek. BOS+ organiseert ieder jaar een geleide wandeltocht door een van die reservaten, met heel wat nuttige informatie en weetjes over de interessante geschiedenis van het bos. Dit jaar is ’s Herenbos in Malle aan de beurt. Heb je interesse om deel te nemen? Aarzel dan niet om je in te schrijven via onderstaande link.

De rijke flora en fauna van het bos

’s Herenbos, een groene parel gelegen in Malle, is een samensmelting van homogene dennenbossen, structuurrijke loofbossen van beuk en eik en beekbegeleidende bossen met een rijke voorjaarsflora.

Op het - voor publiek toegankelijke deel van het domein - zijn eveneens enkele sequoia’s of mammoetbomen te bewonderen, die in de 19de eeuw werden aangeplant. Een van deze bomen is de dikste en mogelijk ook grootste mammoetboom in Vlaanderen. Dit gedeelte van het bos wordt op de begeleide tocht niet bezocht, maar is dus wel een leuke tip voor een familieuitstap. 

Vilda_65358_Rollin_Verlinde__Reuzensequoia.jpg

Deze rijke combinatie van flora zorgt bovendien voor een grote diversiteit in fauna, en biedt onder meer onderdak aan de zeldzame lederloopkever.

De royale geschiedenis van het domein

Het bos dankt haar naam aan de net zo rijke geschiedenis van het gebied en verwijst naar de lijn van adellijke families die er vertoefden. Het domein beslaat maar liefst 100 hectare en was ooit eigendom van de familie de Renesse.

Vilda_90415_Yves_Adams__Domein_De_Renesse.jpg

Deze familie ontworp het gebied naar het voorbeeld van een Franse tuin en werkte de formele landschapsinrichting af met verschillende waterpartijen. Op het openbare stuk van het bos staat eveneens het familievertrek, een imposant kasteel in Vlaams neo-renaissance stijl.

Het domein, nu eigendom van de Vlaamse Overheid, is opgesplitst in een publiek toegankelijk deel en een bosreservaat, dat omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden beschermd wordt. Met BOS+ is het nu toch mogelijk om, mits professionele begeleiding door een expert, ook dit privaat stuk van het bos te bezichtigen.

Heb je interesse in een bezoekje aan het bosreservaat van ’s Herenbos?

Schrijf je dan snel in, want 11 oktober is het zover!

 Schrijf je in

 

 

 

 

 

« Terug