Fiets langs de eerste eigen beboste gronden van BOS+

Vilda_139581_Domein_Godtschalck_Yves_Adams_800_px_48282.jpgdonderdag 10 september 2020 16:34

BOS+ kocht in 2019 voor de eerste keer eigen gronden aan om te bebossen. De drie percelen liggen ten zuiden van Melle nabij Rooberg in Landskouter, een deelgemeente van Oosterzele. Doorheen die streek en langs onze nieuwe bossen kan u nu een boeiende fietstocht maken.  

Stap tussen 1 oktober en 31 oktober alleen of met je bubbel op de fiets voor een mooie route doorheen Rodeland. Het wordt niet zomaar een fietstocht, je zal onderweg ook een aantal keer van je fiets stappen om meer te weten te komen over het gebied, het doel van het project en de acties die op stapel staan de komende jaren. 

Rodeland is een landschapsproject van de provincie Oost-Vlaanderen en verscheidene lokale partners dat de kwaliteit van een gebied van 2100 hectare op alle vlakken wil opkrikken: natuur, landbouw en recreatie. BOS+ is zo’n partner en wij bebosten alvast enkele stukken daarvan, die u hieronder op de kaart kan zien.  

Kaart Rodeland.png

Ongetwijfeld ontdek je tijdens de tocht ook een aantal mooie en misschien minder bekende plekjes. De volledige route is 53 km lang, maar het is ook mogelijk om kortere lussen te maken. De route loopt langsheen de bossen die BOS+ vorig jaar aanplantte 

Voor de inwoners van Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele is er nog iets extra voorzien… wie de tocht helemaal fietst en onderweg de antwoorden op de wedstrijdvragen kan vinden, maakt kans op een waardebon bij een korte keten bedrijf in een van de vier gemeentes. 

De fietskaart met de stops en het wedstrijdformulier kan je vanaf eind september downloaden via www.rodeland.be of op papier afhalen in de bibliotheken van de 4 gemeentes. Volg het laatste nieuws ook op de Facebookpagina Rodelandproject.  

Hoge biodiversiteit 

De nieuwe bossen vormen een belangrijke schakel in het landschap en voor de biodiversiteit. Ze liggen tussen drie oude boskernen: het Aelmoeseneiebos, het Betsbergbos en Hoek ter Hulst. Bosuitbreiding in de buurt van bestaande bossen genereert de grootste meerwaarde.  

Vilda_139581_Domein_Godtschalck_Yves_Adams_800_px_48282.jpg

Zo versterkt deze bosuitbreiding niet alleen de aanwezige biodiversiteit in de regio, maar is ze ook belangrijk voor klimaatmitigatie en –adaptatie. Bosuitbreiding zorgt voor CO2-vastlegging en zorgt voor betere waterinfiltratie waardoor ook naastliggende landbouwgronden tijdens langdurige droogte minder snel droogtestress zullen hebben. Daarnaast is bos ook een buffer tegen hevige neerslag waardoor in het licht heuvelachtige landschap van het Rodeland minder snel bodemerosie zal optreden.  

Het beheer zal gebeuren volgens de vaste waarden van BOS+. Naast het streven naar een hoge ecologische- en natuurwaarde, houden we ook rekening met de sociale component. We stellen het bos open, voor wandelaars en educatieve activiteiten. Het economische verhaal wordt niet vergeten met ook aandacht voor houtkwaliteit, want een deel van de bomen mag uiteindelijk ook geveld worden*.  

Grotere plannen 

De bebossing van de percelen past binnen een groter project waarin het hele omliggende landschap onder handen wordt genomen. Twintig partners scharen zich achter het project RodelandDat plan vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het landschap rond de Makegemse bossen met het Gentbos, het Aelmoeseneiebos en de beekvalleien van de Driesbeek en de Molenbeek. Het beslaat het grondgebied van de gemeenten Merelbeke, Oosterzele, Melle en Gavere. 

Samen voor Biodiversiteit 

BOS+ hoopt dat het hiermee stappen kan zetten naar verdere bebossing voor een groene gordel ten zuiden van Gent. Door verschillende kleinere bossen aaneen te laten sluiten, wordt het gebied waardevoller voor plant en dier. Het wordt een groene corridor die verscheidene diersoorten een veilige haven biedt. Enkele voorbeelden van Europees beschermde diersoorten in de regio zijn de Kamsalamander en verschillende vleermuissoorten zoals de Franjestaart, de Laatvlieger en de MeervleermuisZo schaart BOSzich achter de campagne Samen voor Biodiversiteit. 

*Bos+ is in principe niet tegen houtkap. Hout is een hernieuwbare grondstof, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Het kent vele handige fucnties en is een uitstekend en duurzaam materiaal dat in onze maatschappij nodig is. Waarom zou het dan niet op een duurzame manier ontgind kunnen worden in eigen land, in plaats van het te importeren uit de tropen?

 

« Terug