Gouden kans om wereldwijde ontbossing als gevolg van Europese consumptie te stoppen

130752316_10159237081020774_1451672329535063658_n.jpgdonderdag 10 september 2020 14:47

BOS+ lanceert samen met meer dan 100 ngo’s wereldwijd #Together4Forests, een alliantie die aandringt bij de Europese Unie op het verbieden van producten op haar grondgebied die zorgen voor wereldwijde ontbossing, bosbranden, natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen. Daarnaast roept #Together4Forests wereldwijd burgers op om deel te nemen aan een openbare raadpleging van de Europese Commissie over ontbossing.

Heel wat van de branden die woeden in de Amazone zijn opzettelijk aangestoken om plaats te maken voor grootschalige industriële landbouw - en de vraag van de Europese markt naar grondstoffen die op voormalige bosgrond worden geproduceerd, voedt de branden. Wereldwijd is de EU verantwoordelijk voor meer dan 10% van de vernietiging van bossen door de consumptie van grondstoffen zoals vlees, zuivelproducten, soja voor veevoer, palmolie, koffie en cacao. Meer nog, Europese burgers zijn de grootste verbruikers van goederen die van ontboste en gedegradeerde gebieden komen. Het gaat voornamelijk over producten zoals palmolie, cacao en soja die gebruikt wordt om ons vee te voederen.

'Er ligt heel wat ontbossing in onze winkelkar'

Volgens Anke Schulmeister-Oldenhove, Senior Forest Policy Officer bij WWF Europa en trekker van de campagne, “komen heel wat producten die voor ontbossing zorgen in onze winkelwagen terecht. Bossen en andere ecosystemen over de hele wereld vormen een essentieel schild tegen klimaatverandering, pandemieën en de neergang van onze biodiversiteit. Europese consumptie verzwakt dat schild. We dringen er bij de EU op aan een sterke wet in te voeren om bosvernietigingsproducten van de markt te weren.”

BOS+ lanceert samen met meer dan 100 ngo’s waaronder WWF, Greenpeace, Rikolto, Natuurpunt, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency, Wildlife Conservation Society, etc. een petitie om ervoor te zorgen dat burgers de kans krijgen om hun stem te laten horen.

Teken hier de petitie

Een krachtige Europese wetgeving die ook mensenrechten moet beschermen 

De Europese Commissie heeft toegezegd nieuwe wetgeving voor te stellen om de ontbossing in 2021 aan te pakken. Maar om te voorkomen dat de vernietiging van de natuur verschuift naar andere vitale natuurlijke habitats, moet ze net zoals bossen ook graslanden, savannes en wetlands beschermen. De nieuwe wet moet ook de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen beschermen - ze zijn erkende rentmeesters van hun land en hun kennis is cruciaal om verlies van biodiversiteit te voorkomen. Zonder hen is een echte bescherming van onze bossen niet mogelijk.

De #Together4Forests-beweging roept de EU op om een ​​nieuwe wet in te voeren die haar bijdrage aan de wereldwijde ontbossing aan banden legt en ervoor te zorgt dat niets dat in Europa wordt verkocht, bijdraagt ​​aan de vernietiging van bossen of ecosystemen of daarmee verband houdende schendingen van de mensenrechten.

Laat je stem horen

« Terug