Neem samen met BOS+ een kijkje in de boomkwekerijen van MCF

Boomkwekerij.jpgmaandag 31 augustus 2020 09:16

In het Noorden van Ecuador werkt BOS+ nauw samen met Mindo Cloudforest Foundation (MCF), een Ecuadoraanse organisatie die zich, naast tal van andere activiteiten, inzet voor de bescherming van bossen. Dit wordt waargemaakt door kostbare natuurreservaten te beheren en gedegradeerde gebieden zoals graslanden te herbebossen. Die herbebossingen zorgen ervoor dat bestaande intacte bosgebieden uitgebreid en opnieuw verbonden worden. Maar hoe maak je van een grasland opnieuw een bos? Wat gaat aan dit proces vooraf? Enkele medewerkers van BOS+ brachten samen met studenten van Universiteit Gent een bezoekje aan de boomkwekerijen van de organisatie.

Wie is Mindo Cloudforest Foundation?

De Mindo Cloudforest Foundation is na 19 jaar ontegensprekelijk een vaste waarde in de Ecuadoraanse NGO-wereld van natuurverenigingen. De activiteiten van de organisatie zijn net zo uiteenlopend als het bedrijvige team van ornithologen, ecologen, natuurbeschermers, kunstenaars, natuurkundigen, bosbouwspecialisten, historici en ecotoerisme-ondernemers.

MCF vecht namelijk voor habitatconservatie, zorgt voor de creatie van strategisch gelegen vogel- en biodiversiteitreservaten, verricht ecologisch onderzoek, stimuleert ecotoerisme en beschermt zo enkele van de waardevolle bossen aan de noordoostkant van het Ecuadoraanse Andesgebergte. Al deze activiteiten gaan overigens hand in hand met het versterken van de lokale bevolking.

BOS+ kan zich sinds 2008 bovendien trotse partner noemen van de organisatie en werkt voor heel wat projecten rond (her)bebossingen in Ecuador nauw samen met MCF.  Onze landenvertegenwoordiger gaat enkele keren per jaar langs om de activiteiten van deze partner op te volgen en brengt dan ook steeds een bezoekje aan de boomkwekerijen, de plek waar het zaadje voor (her)bebossingen letterlijk en figuurlijk gepland wordt. Vorig jaar gebeurde dat samen met enkele studenten van de UGent, die er onderzoek deden in het kader van hun masterthesis.

Boomkwekerijen op verschillende hoogtes

Om de Ecuadoraanse bosgebieden opnieuw te verbinden en uit te breiden zijn bomen nodig. Deze bomen kweekt MCF zelf om de kwaliteit en de geschiktheid voor de lokale omstandigheden te verzekeren. Het opkweekproces vindt plaats in drie verschillende kwekerijen, op  variërende hoogtes: in Rio Silanche (400 m), Milpe (1200 m) en Puyucunapi (1800 m).

verschillende hoogtes.jpg

De verschillende liggingen van de kwekerijen zorgen ervoor dat er een diversiteit aan boomsoorten geteeld kan worden, eigen en aangepast aan elk gebied. Er wordt met andere woorden enkel ingezet op inheemse soorten, waarvan de zaden in de omgeving van iedere kwekerij ingezameld worden.

Het verzamelen van zaden

Het verzamelen van de boomzaden gebeurt door de organisatie zelf, al is dat geen eenvoudig werkje. Meerdere personen zijn bij dit proces betrokken en werden er voor opgeleid.

Voor de zaden kunnen verzameld worden, gaat een botanicus op zoek naar de juiste boomsoort en de zogenaamde moederboom, die alle goede eigenschappen heeft om als zaadbron te dienen. Eens die werd geïdentificeerd, kan de klus beginnen.  

Om de zaden op te speuren en te verzamelen, klimmen enkele medewerkers van MCF vervolgens behendig in de bomen. Dit doen ze met behulp van daarvoor voorzien klimmateriaal en met respect voor alle maatregelen om de veiligheid te verzekeren en schade aan de boom te verhinderen. Bij tropische bomen is dit overigens een hele uitdagende klus, gezien de enorme hoogte en begroeiing met mossen, varens en bromelia’s.

MCF_boomklimmer.jpg

Eens de zaden de kwekerij bereiken, worden ze, afhankelijk van de boomsoort, eerst voorgekiemd, rechtstreeks in zakjes aarde gezaaid, uitgestrooid of ingeplant op zaaibedden.

Jonge boompjes.jpg

Indien de zaadjes werden uitgestrooid op zaaibedden, worden de zaailingen bij een voldoende grootte verplant, zodat ze kunnen uitgroeien tot volwaardige plantjes die vervolgens geleverd en uitgeplant kunnen worden op de graslanden.

Boomkwekerij binnen.jpg

Werken in de kwekerij

De kwekerijen worden niet enkel draaiende gehouden door de vaste medewerkers van MCF, er komen ook geregeld vrijwilligers en stagairs een handje toesteken.

Tijdens ons bezoek aan de kwekerij in Milpe, waren er bijvoorbeeld twee enthousiaste studentes aan het werk, Mirian en Alexandra. Beide dames volgen een opleiding tot Bosbouwingenieur aan de universiteit van Ibarra en reisden voor hun stage maar liefst drie uur vanuit hun thuisstad Otavalo in het Andesgebergte, naar de kwekerij in Milpe. De studentes stonden onder andere in voor het verplanten van de cederplantjes. Kort daarvoor waren er twee Brusselaars actief in de kwekerij, die er vrijwilligerswerk deden.

Studentes boomkwekerij.jpg

De boompjes die in de kwekerijen opgroeien, zijn tot slot ook vaak bestemd voor tal van projecten gesteund door de Belgische ontwikkelingssamenwerking en de Treecological projecten die door BOS+ uitgevoerd worden. Wil jij hier ook je zaadje toe bijdragen, neem dan een kijkje op de website.

CBD_logo_EN_CMYK.jpg                             Logo_Home_about-1024x946.png

 

« Terug