Geen enkel klimaatgesprek in 2020

hand-4455338_1920.jpgdonderdag 25 juni 2020 07:42

De tussentijdse klimaatvergadering die in Bonn zou plaats vinden eind deze maand was al verplaatst naar oktober, maar werd nu wegens de lockdownmaatregelen in Duitsland uitgesteld tot volgend jaar. Ook de cruciale klimaattop in Groot-Brittannië werd al verschoven naar 2021. Aangezien er dit jaar dus geen klimaatgesprekken zullen plaatsvinden, groeit de bezorgdheid dat de strijd tegen klimaatverandering zo kostbaar momentum verliest.

 

Tussentijdse klimaattop in Bonn

 

Iedereen kent de grote politieke klimaattoppen waarop wereldleiders het klimaatbeleid in grote lijnen uittekenen voor de toekomst. Maar elk jaar vindt ook in het Duitse Bonn een belangrijke top plaats. Hier worden de cruciale technische details uitgewerkt door het VN-Klimaatbureau (UNFCCC) en moeten diplomaten het eens worden over de spelregels van bepaalde akkoorden. Dit jaar moesten zij het bijvoorbeeld hebben over de praktische uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs, waaronder de wereldwijde emissiehandel en transparantie bij het melden van emissiereducties.

 

Klimaattop in Glasgow

In een corona-vrije wereld zou in november dit jaar de VN-klimaatconferentie of klimaattop doorgaan. Deze werd begin april al officieel uitgesteld naar volgend jaar. Het belang van deze top is enorm, aangezien de klimaatconferentie in Madrid vorig jaar op een teleurstelling uitliep. Alle moeilijke keuzes en belangrijke gespreksonderwerpen werden in feite gereserveerd voor de top in Glasgow. Aangezien deze top werd uitgesteld, en nu ook de tussentijdse gesprekken wegvallen, komt het klimaatdebat opnieuw onderaan de agenda terecht.

pollution-4796858_1920.jpg

 

Het werk gaat toch door?

UNFCCC-baas Patricia Espinosa verzekert dat er in tussentijd verder gewerkt wordt en de problemen niet aan de kant geschoven worden, ondanks het uitstel van fysieke vergaderingen. “Covid-19 is een buitengewone uitdaging met een impact op het leven van miljarden mensen”, zegt Espinosa. “Maar het heeft geen einde gemaakt aan de klimaatverandering, die maar blijft versnellen. Het klimaatprobleem blijft een existentiële bedreiging en we moeten blijven werken aan collectieve, multilaterale actie op wereldschaal om die bedreiging aan te pakken. De pandemie heeft de manier waarop we werken veranderd maar het werk niet gestopt.”

 

BRON: IPS news

« Terug