22 mei was dag van de biodiversiteit, maar de strijd gaat door!

BIO_A4_NL.jpgvrijdag 19 juni 2020 13:09

De voorbije veertig jaar daalden het aantal populaties wilde dieren met 60%. Indien we blijven omspringen met de natuur zoals we dat nu doen, zal dit aantal over dertig jaar gedaald zijn tot een povere 10%. Hoewel dit voor velen een ver-van-mijn bedshow lijkt, is niets minder waar. De huidige crisis is daar het levende bewijs van. Biodiversiteit is onlosmakelijk verbonden met ons welzijn als mens, en het redden van die biodiversiteit is dus dé manier bij uitstek om een crisis als deze in de toekomst te vermijden.

Biodiversiteit, wat is dat nu juist?

biodiversity-4236144_1920.jpg

Met bio(logische)-diversiteit wordt verwezen naar de buitengewone verscheidenheid van het leven op aarde en de verschillende vormen dat dit leven kan aannemen. Het wijst op de grote verscheidenheid van levende wezens op aarde, maar ook op de mogelijke verschillen binnen die soorten én op de diversiteit van ecosystemen (een vijver, bos, koraalrif,…).

Wij als mens maken ook deel uit van die diversiteit; we zijn immers een soort op aarde met gemeenschappelijke eigenschappen en onderlinge verschillen, die interacties voert in een eigen leefmilieu. Het spreekt dus voor zich dat we ook afhankelijk zijn van biodiversiteit voor ons levensonderhoud. Het voorziet in al onze 21ste eeuwse behoeftes, denk maar aan onze kleding of cosmetica. Maar ook onze primaire behoeftes, zoals een dak boven het hoofd, kleding om ons warm te houden of zelfs zuurstof om te ademen, worden door biodiversiteit vervult en gevrijwaard.

Redenen genoeg dus om de biodiversiteit te beschermen, en toch vormt onze manier van leven een ernstige bedreiging. Door de vernietiging en versnippering van ecosystemen, vervuiling, overbejaging- en bevissing, kimaatverandering en verspreiding van invasieve soorten dreigt de prachtige natuurlijke balans en de cruciale biologische diversiteit verloren te gaan. Zelfs soorten die we tot nu toe nog niet kenden, riskeren door ons toedoen uit te sterven.

Gelukkig is het nog niet te laat en is er voorlopig ook nog geen reden om pessimistisch te zijn. We moeten vooral vastberaden zijn om de situatie te veranderen. Of zoals Hubert Reeves het zo mooi verwoord:

«Het gaat er niet om optimistisch of pessimistisch te zijn, maar om vastberaden te zijn. » Hubert Reeves – RTBF - 2019

 

#SamenVoorBiodiversiteit

climate-change-4276007_1920.jpg

De beweging #SamenVoorBiodiversiteit wil verandering brengen in de huidige neerwaartse trend in biodiversiteit, door het probleem toe te lichten, manieren aan te reiken om er zelf iets aan te doen en overheidsbeslissingen te beïnvloeden. Hoewel de beslissing omtrent de bescherming van biodiversiteit op globaal niveau moet genomen worden, zijn wij de drijvende kracht achter de verandering. Elk van ons kan iets doen, en met #SamenVoorBiodiversiteit is dat samen en nu.

Met de #SamenVoorBiodiversiteit beweging willen we het probleem aankaarten bij de Verenigde Naties in 2021. Samen met Universiteiten en onderzoekers, internationale ngo's, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden, zullen we het Belgische standpunt tijdens de COP Biodiversiteit in China coördineren en verdedigen. En daarvoor hebben we jou hulp nodig.

Deel jouw actie, project, initiatief of inzichten over biodiversiteit via #SamenVoorBiodiversiteit of steun een van de vele projecten en laat de cruciale rol van biodiversiteit en de bedreigingen voor dieren, planten en hun leefomgeving volop leven op sociale media! Zodat onze stem luid en duidelijk gehoord wordt door beleidsmakers, en verandering mogelijk gemaakt wordt. Alle info over de campagne vind je op www.samenvoorbiodiversiteit.be. Hieronder alvast een filmpje om je warm te maken:

« Terug