Twee winnaars en een greep uit de inzendingen wedstrijd verborgen groen

FB.pngwoensdag 08 april 2020 07:42

BOS+ organiseert elk weekend een Wedstrijd Verborgen Groen. Bezoek een groenplek in je buurt waar je nog nooit geweest bent, neem er een leuke foto en stuur hem naar ons door samen met het verhaal over hoe je dit nieuwe plekje ontdekt hebt.

Jullie zijn dit weekend massaal op pad gegaan. Hieronder vinden jullie de twee winnaars en een greep uit de inzendingen die in onze digitale postbus zijn gevallen. 

Ook meedoen aan de wedstrijd ? Ga dit weekend op zoek naar een stukje Verborgen Natuur en stuur je foto en verhaal door naar BOS+. 

👉 Meer info vind je hier.

Winnaar 1. Een groene pipispot in het Leuvense

😍☘️ Sien Camps kwam dit verborgen kunstwerk tegen op een van haar quarantainewandelingen: een met groen overgoten pisaine in Leuven. Een levende installatie; een verborgen groene parel. En dat, beste mensen, verdient een prijs: een verrassingspakket van een lokale handelaar.

Leuven.jpg

LeuvenII.jpg

Winnaar 2. Historische Eethuisbeek in Schoten 

👏🌳 Dit is Wiebe, genietend op een bankje bij een prachtig stukje verborgen groen aan de Eethuisbeek in Schoten. Zijn inzending verdient van BOS+ een prijs: een verrassingspakket van een lokale en ecologische handelaar.

Het bankje waarop hij zit, bevindt zich aan de beek bij de kruising met de Salvialei. De beek tekent de grens af tussen Merksem en Schoten.

MVT_0016 - 2020-03-27 - 016.jpg

Wat volgt zijn twee plekken aan de historische Eethuisbeek, die Wiebe graag toegankelijk had gezien.

De Eethuisbeek aan De E. Steursstraat in Schoten. Een overblijvende braakliggende kavel naast de beek die werd gekanaliseerd. Deze zou volgens Wiebe gespaard moeten blijven van bebouwing en worden opengesteld voor publiek.

MVT_0012 - 2020-03-27 - 012.jpg

MVT_0013 - 2020-03-27 - 013.jpg

Zicht vanuit de rand van het Boekenborgpark in Merksem. De afgesneden benedenloop van de Eethuisbeek omarmt een prachtig stukje moeras. "Vroeger liep er nog een pad langs de beek. Nu is alles dichtgegroeid", laat Wiebe weten.  

MVT_0030 - 2020-03-27 - 030.jpg

MVT_0029 - 2020-03-27 - 029.jpg

Een greep uit de vele inzendingen; pareltjes van verborgen groen

De Wallen van Diest

Deze foto werd genomen op de wallen van Diest tijdens een wandeling van Paul. Volgens hem een "zeer mooi gebied, een echte aanrader!" 

20200404_145557.jpg

4. Locatie onbekend; doodlopend straatje

Op 150 meter verwijderd van het huis van Annelies in een doodlopende straat. Benieuwd wat er zich op het einde van die dead end street afspeelde...

IMG_20200323_203457_758.jpg

5. Verborgen Groen in Emblem

Een verborgen groen plekje in Emblem (Ranst) dat deel uitmaakt van het Grote Routepad.

"Onze regio", laat Annelies weten, "staat bekend om zijn boomgaarden en is in deze periode van het jaar prachtig met al de bloesems. Op de foto zie je een graspaadje dat naast de oude bomen los door de appelboomgaarden loopt. Ik vertrok bij ons thuis in Broechem en kwam een 500m later aan op het Grote Routepad."

Annelies laat nog weten dat het pad amper staat aangegeven en dat weinig locals deze route kennen noch nemen. 

 

20200405_120637.jpg

6. Het Hortelbos

Eergisteren ontdekte Vicky samen met Steven, het Hortelbos, een tweetal kilometer van hun huis. 

"Wij wandelen vaak en meestal tussen de 12 en 20 km. Doorgaans nemen we vanuit Houthalen de bus in een of andere windrichting, bijvoorbeeld naar Genk of Hechtel en dan is de uitdaging om terug thuis te raken via zoveel mogelijk bospaden. Nu we even beperkt zijn tot de bossen op wandelafstand circuleren we tussen Kelchterhoef, Hoeverheide en Tenhaagdoornheide. Maar na drie weken toertjes lopen, voelden we de noodzaak om af te wijken van de platgetreden paden. En zo stuitten we op het pas aangeplante Hortelbos." 

"Wat een deugdelijke gebeurtenis! Jeuj. Er wordt niet alleen massaal gekapt!"

"We hebben een hoopvol plekje getroffen en we kijken uit naar meer van dat! Hierbij een foto van een oude kastaar die zich tegoed doet aan de Echelbeek ..."

Leuk weetje: mede dankzij BOS+ werd het Hortelbos aangeplant. 

IMG_20200402_134701262_HDR.jpg

7. Moerassig vijvertje in Heist-op-den-Berg

Tijdens mijn wandeling door Heist-op-den-Berg zag Sabina langs de baan een klein wegje met wat bomen. "Ik ben ingeslagen en kwam dan terecht aan dit moerassig vijvertje. Soms moet je al eens van je pad afwijken."

IMG_2851.JPG

8. De Barebeek in Hofstade

Vanuit het Vriezenbrok had Bjorn zicht op de Barebeek in Hofstade.

"Meer vogels en wild dan mensen, kom je hier tegen, zelfs in deze druk bewandelde en befietste dagen..."

IMG_20200405_092528.jpg

9. Houtembos

François is een kenner van het Houtembos dat de laatste jaren bos heeft bijgekregen. "Dat zie je op de achtergrond, de harmonie tussen het oude en nieuwe bos is mooi te zien op deze foto."

Houtembos is een gehucht van Houtem dat dan weer een deelgemeente van Vilvoorde is. 

Wederom een fijn weetje: mede dankzij BOS+ heeft Houtembos er de laatste jaren heel wat boomjes bijgekregen. 

Houtem.JPG

10. Overstromingsgebied in Reet, Antwerpen.

Saskia heeft een klein overstromingsgebied in Reet leren aprreciëren tijdens haar quarantainewandelingen. "Het ligt verborgen, er is amper volk en je kunt er prima lopen met de kinderen, elk op zijn eigen tempo. Ondertussen supporteren we voor de schapen, konijnen en de groene specht. Of hoe iets kleins nu plots heel groots wordt omdat het ons de broodnodige vitamine G en levensenergie geeft."

Molenbeekse plassen.jpg

11. Een verborgen groen plekje, ergens tussen Haacht en Tremelo

Jo nodigt ons uit om mee op stap te gaan langs de oever van de Dijle. Luister even mee en geniet van de geur van de aarde, de kleur van de lente, de verborgen parel van Jo en zijn gezelschap. 

Links van ons kronkelt de Dijle in sierlijke lussen door het landschap. Rechts velden en akkers. Dag na dag zien we de lente meer en meer over het landschap schuiven. De paardenbloemen wat vrolijker, het speenkruid frivoler. Velden vol koolzaad, zacht geurend. En het valt me op hoe ook de bloemen van koolzaad  - net als zonnebloemen - hun kroontjes naar de zon keren.

Half verscholen tussen twee struiken vinden we een nieuw pad. Oude karrensporen hebben er diepe groeven in getekend. Zoals op trappen in oude kloosters monniken eeuwenlang hun leven in stenen tekenden. Aan de ene kant van het pad een weide met een paar prachtige paarden. Ze komen afgelopen, fier en trots, zich van geen wereldvirus bewust. 'Niet voederen' staat op het bordje aan het hekken. Links enkele hoge struiken en bomen waarin de lente zich uitbundig begint uit te leven."

Door de toppen van de bomen klinkt de canon van de vogels. Sacraal zuiver. Een ode aan de pure lente. Ik voel het zinderen van hun lied en hun verlangen om een nest te bouwen. Hoopvol.

Voorbij het stille pad, midden in de velden nu, zien we hoe een tractor zijn land zomerklaarmaakt. Zijn scherpe eggetanden hoesten de droge aarde op tot er vette kluiten opspringen. Zaaiklaar. De aarde ruikt zoals ze moet ruiken: naar aarde.

Wat verder duikt Haacht op ...

Dit pad is een heerlijke groene ontdekking. We komen er nog!

IMG_0663.JPG

12. Een van de mooiste plekjes van Kortrijk...

...volgens Dominique.

EFFECTS.jpg

13. Klein-Zwitserland in mortsel 

Met haar 3 kindjes van 1, 3 en 6 jaar zoekt Lien naar de leukste wandelplekjes in haar buurt. Afgelopen weekend ging ze met het gezin de fiets op naar Klein Zwitserland. Daar volgden ze het Hazelwormpad van natuurpunt.

"Prachtig plekje, de zandbergen, bijzondere bomen, genieten...", mijmert Lien. 

KleinZwitserland.jpg

14. Verborgen kapelletje 't Boompje tussen het kanaal Oostende Brugge en de spoorlijn Oostende Brugge

Met de coronacrisis gaat Griet nog meer wandelen dan vroeger. Zo ontdekte ze dit kapelletje dat verborgen ligt tussen het kanaal Oostende-Brugge en de spoorlijn Oostende-Brugge. Het kapelletje heet 't Boompje en ligt aan een mooie boerderij en een verborgen kasteel. 

Griet woont al meer dan 30 jaar in de buurt maar heeft deze plek nu pas ontdekt.

"Zalig. Zo dicht bij huis", besluit ze. 

IMG_20200403_185639852.jpg

15. Vakantie in eigen gehucht 

Annelore heeft dit weekend al wandelend een prachtig natuurplekje gevonden op nog geen 3 km van haar huisje. "Zo dankbaar dat wij hier in goede gezondheid mogen van genieten. Echte vakantie in eigen gehucht. Of hoe de natuur voor oorverdovende stilte kan zorgen", aldus Annelore.

eigen gehuchtI.jpg

16. Molenbeekse plassen

Leen bezocht een groene spot tussen het Erasmusziekenhuis en de metrohalte „Eddy Merckx“ in Anderlecht. 

Ze gaf het levende schilderij een naam: Een vijvertje en enkele wandelwegen.

Vijvertje A'lecht.jpg

17. Schulen 

De ingezonden foto van Anneliese werd gemaakt in Schulen.

Ze ging er 20 jaar geleden met de hond wandelen. Ondertussen is de hond gestorven en hebben stormen er lelijk huisgehouden 

Schulen.jpg

18. Oude Vaart in Aalter

Eddy en Great hebben afgelopen weekend een prachtig stukje ongerepte natuur ontdekt langs de Oude Vaart in Aalter. 

Oudevaart.jpg

19. Mostapijtje onder trampoline

Het is niet echt een plek waar je naartoe kan gaan, maar Jan ontdekte deze week wel een mooi mostapijtje onder zijn trampoline. 

trampoline.jpg

Credit coverfoto: Vilda/Lars Soerink

« Terug