Joker gaat bomen planten met BOS+ om haar vliegtuigreizen te compenseren

autumn-background-beautiful-bright-627823.jpgdonderdag 06 februari 2020 07:14

Reisorganisatie Joker Reizen kiest vanaf dit jaar bewust voor BOS+ als partner. Joker geeft, als eerste Belgische reisorganisatie, haar klanten al sinds 2006 de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van hun vlucht te compenseren. De wetenschappelijk onderbouwde aanpak van BOS+, correcte berekening van de CO2-uitstoot en transparante rapportage hebben Joker, die pionier is in CO2-compensatie van de uitstoot van vluchten, overtuigd om de overstap te maken naar BOS+.

Iedereen die een vliegticket, een groepsreis of een individuele rondreis boekt bij Joker, krijgt vanaf nu per e-mail een verzoek om de CO2-uitstoot van zijn/haar vlucht te compenseren via BOS+. Op die manier worden er jaarlijks enkele tienduizenden Vlamingen aangespoord om de milieu-impact van hun vliegverkeer te reduceren.

Bart Carlier, persverantwoordelijke bij BOS+: “Het is van cruciaal belang dat we zo duurzaam mogelijk omgaan met transportmiddelen. Joker heeft dat goed begrepen: ze moedigt o.a. haar klanten aan om de trein te nemen i.p.v. het vliegtuig. Daardoor past de reisorganisatie mooi in de basisfilosofie van Treecological, de CO2-calculator van BOS+. We geven de gebruiker de mogelijkheid om zijn of haar mobiliteit onder de loep te nemen, deze te verduurzamen en ten slotte, als sluitstuk, de uitstoot van een bepaalde reis per vliegtuig te berekenen en te compenseren door middel van bebossing.

30 hectare nevelwoud in Ecuador

BOS+ en de vzw Ecolife sloegen in 2014-2015 de handen in elkaar om mensen bewuster te maken van de nood aan duurzame mobiliteit. Treecological.be was het resultaat, een CO2-calculator om de uitstoot van verplaatsingen met de auto of het vliegtuig te berekenen én te compenseren.

Sinds de lancering van Treecological heeft BOS+ al maar dan 30 hectare nieuwe bossen aangeplant in Eduador. Bart: “Bos is een toptechnologie om ons klimaat te regelen. Ze nemen CO2 op en leggen het voor jaren vast. De koolstof zit zowel in het hout en de bladeren van bomen, als in de bodem. Bossen zijn daarom echte koolstofreservoirs. Een deel van onze broeikasgasuitstoot kan je dus compenseren door het bebossen van gronden.

We begonnen met het aanplanten van bossen in Ecuador omdat we daar zeer betrouwbare lokale partners hebben. Bovendien slaat een tropisch of subtropisch woud, zoals in Ecuador, gemiddeld tot 3 keer meer CO2 op per hectare dan een bos in Vlaanderen. Maar we zijn volop bezig om nieuwe bebossingsprojecten uit te werken in Zuid-Amerika, Afrika, en ook in Vlaanderen.

CO2-compensatie van vliegreizen

Sinds 2006 compenseert reisorganisatie Joker de CO2-uitstoot van al haar reisbegeleiders én kunnen klanten de CO2-uitstoot van hun vlucht compenseren. Tot en met 2019 werkte Joker daarvoor samen met Greenseat. Nu kiest de reisorganisatie heel bewust voor BOS+.

Greet Huybrechts, duurzaamheidscoördinator bij Joker Reizen: “Duurzaam reizen zit in het DNA van Joker sinds haar oprichting. Daarom zetten we in op alternatieven voor het vliegtuig. Als mensen toch vliegen, wat vaak onvermijdelijk is, willen we hen sterk motiveren om de milieu-impact van hun vlucht te verminderen. In BOS+ hebben wij de ideale match gevonden: via de calculator Treecological kan je de directe én indirecte CO2-uitstoot van je reis berekenen en vervolgens correct compenseren. Bovendien is hun rapportage over de aanleg van bossen transparant én wetenschappelijk onderbouwd. En het is een sterke, Belgische organisatie die erin slaagt een heel complex verhaal zeer duidelijk te brengen. Dat is belangrijk om klanten te overtuigen om de stap naar CO2-compensatie te zetten.

Later dit jaar zal ook reisorganisatie Anders Reizen, die net als Joker Reizen lid is van het Joker ViaVia Netwerk, CO2-compensatie via BOS+ actief promoten bij haar klanten.

Meer weten

Op donderdag 6 februari is BOS+ van 12u30 tot 13u30 aanwezig op het Vakantiesalon Brussel (in Destination Theatre). Joker is 4 dagen aanwezig met een eigen infostand.

« Terug