Veilig betalen
Betaal in alle veiligheid met onze partners.
Afgelopen donderdag 12 december werd in het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel het Praktijkgericht Actieplan Natuur en Gezondheid voorgesteld aan een enthousiast publiek. Dit plan is het resultaat van een studie uitgevoerd door BOS+ en NatureMinded in opdracht van het Bosforum en het Agentschap Natuur en Bos.
Praktijkgericht actieplan natuur en gezondheid
Afgelopen donderdag 12 december werd in het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel het Praktijkgericht Actieplan Natuur en Gezondheid voorgesteld aan een enthousiast publiek. Dit plan is het resultaat van een studie uitgevoerd door BOS+ en NatureMinded in opdracht van het Bosforum en het Agentschap Natuur en Bos. De studie bevroeg lopende initiatieven in binnen- en buitenland en onderzocht hun succesfactoren en valkuilen; de lessen hieruit werden gebundeld in een aantal concrete actiepunten en aanbevelingen voor bestaande en toekomstige initiatieven en beleid.
Voor de gelegenheid werd er een studiedag ingericht waarop betrokkenen en geïnteresseerden zich verder konden verdiepen in de effecten van natuurbeleving en natuurnabijheid op onze gezondheid. Dat dit thema mensen bezighoudt, werd al duidelijk bij de inschrijvingen; na amper een week was de studiedag met 120 deelnemers volzet.
Uitwisseling en inspiratie
Naast de voorstelling en overhandiging van het actieplan zelf (door Katriina Kilpi van NatureMinded en Bert De Somviele van BOS+), kon het publiek luisteren naar inspirerende lezingen van Filiep Cardoen (ANB) over natuur als verbindend element, Ilse Simoens (INBO) over het bredere belang van natuur voor onze gezondheid, een introductie van het netwerk Natuur en Gezondheid door Benno Geertsma (Natuurpunt) en een voorstelling van de werking rond natuur en gezondheid in PC Bethanië door psycholoog Bart Reynders. Bovendien konden de deelnemers op terreinbezoek bij onze gastheer zelf zien hoe de groene site wordt ingezet bij de gezondheidswerking voor de patiënten.
Maar ook de eigen kennis en expertise van de deelnemers werd gevraagd. In bijna 20 rondetafelgesprekken bogen de aanwezigen zich over een aantal concrete vraagstellingen en uitdagingen, geformuleerd in het Praktijkgericht Actieplan. De output van deze sessies wordt nog verwerkt in het eindrapport en de definitieve versie van het plan.
Wie de presentaties van de sprekers op de studiedag wil nalezen, kan deze hieronder downloaden. Ook de niet-technische samenvatting van het Praktijkgericht Actieplan Natuur en Gezondheid valt hier na te lezen. De definitieve versie van het plan wordt later gecommuniceerd.