Speel-eet-beleefbossen voor 5 Oost-Vlaamse jeugdverblijven

Vilda_109243_Spelen_in_het_bos_Jeroen_Mentens_800_px_45099.jpgvrijdag 11 januari 2019

Bos+ gaat van start met een traject waar 5 jeugdverblijven in Oost-Vlaanderen er een Speel-eet-beleefbos bij krijgen.

Een speel-eet én beleefbos? Da’s een plek waar speelbos gecombineerd wordt met voedselbos. Zo worden speelbosjes voorzien met robuuste klimbomen, maar vind je er ook sneukelhagen! Wat wil een kind nog meer op kamp?

We spelen in op de eindeloze positieve effecten van bomen en bos, creëren een aantrekkelijke plattelandsomgeving en er wordt prachtig geïllustreerd hoe verschillende planten en hun functies elkaar ondersteunen.

De 5 jeugdverblijven die we vonden dankzij onze partner Centrum voor Jeugdtoerisme, dienen als testcases. Hopelijk volgen er snel meer andere jeugdverblijven in de toekomst. We gaan aan de slag met verblijf Prosperpolder in Beveren, Diggie in Brakel, De Havik in De Pinte, Het Brielhof in Deinze en Joe English in Destelbergen.

Elke site heeft zijn eigenheid. De terreinen van Het Brielhof, De Havik en Joe English zijn naast een jeugdverblijf ook de thuis van KSA Deinze, Scouts 156° FOS De Havik en scouts Joe English. Diggie herbergt naast een jeugdverblijf ook een kinderboerderij.

De ontwikkeling van de speel-eet-beleefbossen wordt een co-creatief traject van twee jaar. De gebruikers van het terrein, de verschillende gemeentes (Brakel, Deinze, De Pinte, Destelbergen en Beveren), de regionale landschappen Schelde-Durme en Vlaamse ardennen worden geconsulteerd en bepalen zo samen wat er komt.

Tijdens het najaar van 2019 wordt de aanplant voorzien, met in de daaropvolgende zomer een feestelijke opening per locatie, waar hopelijk al gesmuld kan worden van het resultaat.

Na realisatie en evaluatie maakt BOS+ een handleiding voor het inrichten van speel-eet-beleefbossen voor gemeentes en jeugdverblijven, zo wordt dit project duurzaam verankerd en kunnen er meer locaties volgen.

Graag meer info? Bekijk onze projectpagina; https://www.bosplus.be/nl/speel-eet-beleef

« Terug