Duitsland investeert 800 miljoen in bossen

42302254940_aea2753e43_o.jpgdinsdag 01 oktober 2019

De Duitse overheden investeren meer dan 800 miljoen euro in het herstel van de Duitse bossen. Die hebben erg te lijden gehad onder stormen, bosbranden en plagen, maar zijn essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering.

Duitsland is voor een derde bedekt door bossen, maar een combinatie van stormen, bosbranden en insectenplagen heeft in amper een jaar tijd een oppervlakte van meer dan 180.000 hectare vernield. De droogte in 2018 heeft daar veel mee te maken: alleen al door bosbranden ging een gebied ter grootte van 3300 voetbalvelden in vlammen op. Experts waarschuwen dat de droogte van 2019 misschien nog erger kan blijken. 

De droogte maakte de bomen ook kwetsbaarder voor de letterzetter die gangen maakt tussen de stam en de schors, en de boom uiteindelijk doodt.

Crisistop

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) noemt de situatie “bijzonder ernstig” en riep deze week een crisistop samen in Berlijn. Zo’n tweehonderd experts en vertegenwoordigers van belangengroepen en deelstaten debatteerden er over de oplossingen.

“Elke boom die verdwijnt is een strijdmakker minder in de strijd tegen de klimaatverandering”, zei Klöckner bij aanvang van de top woensdag. “Wat we nu niet herbebossen, zullen onze kleinkinderen missen.”

800 miljoen

De Duitse regering belooft daarom in de volgende vier jaar 547 miljoen euro vrij te maken om dode bomen te verwijderen en er nieuwe aan te planten. De bijdrage van de deelstaten brengt het totaal op 800 miljoen euro, en ook het Duitse leger heeft beloofd mee te helpen aan de operatie.

De koepel van de Duitse bosbouwsector AGDW is blij met de resultaten van de top maar blijft ijveren voor een grotere bijdrage die de waarde van de bossen in de klimaatstrijd naar waarde schat. Volgens de koepel zijn minstens 2,3 miljard aan directe investeringen nodig. De organisatie pleit voor een nieuwe belasting op industriële vervuiling die moet helpen om bosbouw met 125 euro per jaar per hectare te subsidiëren. 

Niet alleen over het benodigde bedrag heerst onenigheid, ook over de juiste maatregelen die nu moeten worden genomen. De boseigenaren planten het liefst commercieel interessante soorten, maar milieuorganisaties en het Duitse ministerie voor Leefmilieu pleiten voor meer gemengde wouden. Die maken een grotere biodiversiteit mogelijk en zijn beter bestand tegen de klimaatverandering.

Bron: IPS

Coverfoto: S. Maslo, CC BY-NC-ND 2.0

« Terug