SOSBolivia - Vlucht over de brandende bossen van Monte Verde

SOSBolivia_screenshot-video-Monteverde.JPGvrijdag 30 augustus 2019 23:22

Het inheemse territorium Monte Verde ziet helaas een pak minder groen na de branden van de voorbije weken in de Boliviaanse Chiquitania regio. Een vlucht over het gebied met de president van de Koepel Van Inheemse Gemeenschappen van Lomerío (CICOL) toont kilometers rookpluimen.

(klik hier om de videobeelden te zien)

Pijnlijke beelden die ons ook heel persoonlijk raken want BOS+ en onze Boliviaanse partners zijn hier sinds 2017 aan het werk om een duurzamer bosbeheer te verzekeren. We kennen de gemeenschappen persoonlijk en weten hoe gedreven de lokale bevolking telkens opnieuw met een groot hart strijdt voor hun bos. Bos waarvan nu minstens 20.000 ha in de vlammen zijn opgegaan, twintig duizend hectare. Met alle bomen die essentiële oliën leverden voor de verkoop en die tientallen jaren nodig hebben om hun productie te herstellen. Voor het eerst zouden onze gemeenschappen een faire prijs krijgen voor hun hout dat  onder een duurzaam beheerplan werd gekapt. Een inkomen dat ze in rook zagen opgaan.

En die 20.000 hectare is maar een fractie van de totale schade aan bosverlies in Bolivia door de branden van de laatste weken.

Lees hier een eerder artikel over de branden in Bolivia en in de ruimere Amazoneregio.

BOS+ werkt sinds 2012 samen met verschillende Boliviaanse partnerorganisaties in de getroffen regio. Het droogbos van de Chiquitania heeft een enorme waarde op vlak van biodiversiteit en voor het welzijn van de lokale bevolking. Er ging enorm veel in de assen op, ook bomen die producten leveren die de gemeenschappen verkopen. Vanuit onze structurele werking blijven we de gemeenschappen ondersteunen, maar bij deze crisis willen we ook extra steun bieden om volop in te zetten op grootschalig herstel van het bos en de nodige maatregelen voor het verbeteren van brandpreventie. Als bos-expert willen we samen met onze lokale partners inzetten op structurele hulp die op lange termijn het verschil blijft maken. We starten in de loop van volgende week een crowdfunding actie op om hiervoor extra middelen op te halen. Inmiddels is een gift zeker al heel welkom en zal je op de hoogte gehouden worden hoe deze geïnvesteerd wordt. Ons rekeningnummer is  BE57 7330 1918 7135, begunstigde: BOS+ tropen vzw en als mededeling: SOSBolivia en uw mailadres indien u graag op de hoogte gehouden wordt. Onze Boliviaanse partners danken u alvast!

« Terug