Filipijnen bij wet verplicht om vanaf hun twaalfde jaarlijks een boom te planten

treeplanting (2).pngdonderdag 23 mei 2019 16:09

Volgens artikel 8 van de Republic Act No. 10176, ook wel bekend als de Arbor Day Act van 2012, moet elke gezonde burger van de Filippijnen, die ten minste twaalf jaar oud is, elk jaar één boom planten.

Arbor Day? Ja, Arbor Day, oftewel de Nationale Boomfeestdag of Nationale Boomplantdag. Deze dag wordt ook in Nederland gevierd, telkens op de derde woensdag van maart.

Begin van de lente, begin van nieuwe bomen                   

Deze dag, die uiteraard in het teken van bomen staat, wordt ook in Vlaanderen gevierd op 21 maart, begin van de lente. Of liever; werd gevierd: de boomplantdag van 21 maart is niet echt heel bekend in Vlaanderen, niet in het minst omdat bomen bij ons best geplant worden in het najaar. Toch brengt deze dag ons naar het ontstaan van BOS+.

In 1970 organiseerde de toenmalige BRT met de hulp van professor Marcel Van Miegroet – medeoprichter van BOS+ - op 21 maart de eerste 'Plant een boom'-actie. Nonkel Bob zong het campagnelied dat hier wordt opgenomen.

Oprichting van de Vlaamse Bosbouwvereniging, nu BOS+

Enkele maanden later houden zes bosbouwers (Paul Paelinck, Maurice Geebelen, Jan de Schuyter, Ferdinand Janssens, Marcel Van Miegroet, Willy Vandenbroucke) en een journalist (Paul Martens) op 31 oktober 1970 de Vlaamse Bosbouwvereniging (VBV) boven de doopvont, de organisatie die vandaag door het leven gaat als BOS+.

Fiesta del Arbol in het Spaanse dorpje Villanueva de la Sierra

Terug naar Arbor Day; volgens de woordenboek Merriam Webster betekent het woord Arbor ‘boom’ en werd het voor het eerst als woord gebruikt in 1659. De eerste Arbor Day of Boomfeestdag ter wereld werd gehouden in het kleine Spaanse dorpje Villanueva de la Sierra, een initiatief dat in 1805 werd gelanceerd door een plaatselijke priester met de enthousiaste steun van de hele bevolking. Het feest wordt vandaag nog steeds gevierd in het dorp onder de naam Fiesta del arbol. In de VS is het ontstaan in Nebraska City vele jaren later, in 1872. 

De datum van Arbor Day varieert over de hele wereld, afhankelijk van het klimaat en het plantseizoen.

In 2012 werd Arbor Day of de Nationale Boomplantdag in de Filipijnen verankerd in de wetgeving. Deze geïnstitutionaliseerde Arbor Day moet elk jaar op 25 juni in het hele land worden gevierd. Een niet onbelangrijke voetnoot bij deze wettelijk inbedding: elke gezonde Filipijn moet vanaf zijn 12 jaar jaarlijks een boom planten. Oh yeah!

« Terug