BOS+ en de klimaatjongeren planten tijdens klimaatstaking klimaatbomen in alle Vlaamse provinciehoofdsteden en Brussel

DSC04669.pngdonderdag 14 maart 2019 23:44

Tijdens de ‘Wereldwijde staking voor het klimaat’ van vrijdag 15 maart zal BOS+ samen met Youth For Climate en Students for Climate in alle Vlaamse provinciehoofsteden en Brussel een klimaatboom aanplanten. Met deze actie vragen BOS+ en de jongeren aandacht voor een groener, bosrijker en klimaatrobuuster Vlaanderen.

Als het aan de organisatie ligt, dan blijven deze bomen niet symbolisch; ze geven een hint van wat er zich de komende maanden op het terrein zal afspelen. De bereidheid van de jongeren om de handen uit de mouwen te steken is groot: “na veel bla bla, is het hoog tijd voor boem boem, of beter gezegd ‘boom boom’”, zegt Elien van Hunsel van Students for Climate Leuven. Een samenwerking tussen de jongeren en BOS+ lag voor de hand; samen zullen we de komende maanden alles in het werk stellen om in elke Vlaamse provincie een nieuw klimaatbos aan te planten.

Steun het klimaatbossenfonds

 “Uiteraard zullen deze klimaatbomen het tekort aan groen in Vlaanderen en de gevolgen van de opwarming van de aarde niet temperen”, verduidelijkt Bert De Somviele van BOS+, “daarvoor zal er werk moeten gemaakt worden van een strikter bosbehoud en een doorgedreven vergroening en herbebossing van Vlaanderen.” De Somviele benadrukt dat Vlaanderen dagelijks nog zo’n 7,5 hectare aan open ruimte verliest, een trend die haaks staat op het groene en leefbare Vlaanderen van de toekomst.

Maar bij BOS+ zijn ze hoopvol: “een belangrijke verhaallijn in de Vlaamse geschiedenis van de 19de eeuw tot vandaag is het enorme verlies van bossen, grootschalige natuur en biodiversiteit. Daar zien we nu verandering in komen: als het van de nieuwe generatie jongeren afhangt, zal het verhaal van de 21ste eeuw er eentje worden van bosbehoud en bosuitbreiding. En daar worden we bij BOS+ heel warm van”, besluit De Somviele.

BOS+ en de jongeren hebben heel bewust gekozen om een klimaatboom in alle Vlaamse provinciehoofdsteden en Brussel aan te planten. Nieuw groen moet er niet alleen komen in natuurlijke omgevingen, maar ook in en rond de steden. “Bossen en vergroeningsinitiatieven in onze bebouwde omgeving zijn cruciaal om ons aan te passen aan het veranderende klimaat: zij temperen de negatieve impact van de zogenaamde hitte-eilanden, zij verhinderen erosie, beperken het overstromingsgevaar en bieden verkoeling en schaduw aan mens en dier tijdens hittegolven. Het “klimaataangepaste” Vlaanderen van de toekomst zal per definitie veel groener moeten zijn dan het vandaag is ”, zegt De Somviele.

“Ook de samenwerking met de lokale overheden bij deze klimaatboomplantactie is geen toeval; iedereen moet mee in het bad voor meer natuur en bos”, zegt Warre Germis van Youth For Climate Antwerpen. “Een boom per stad of een bos per provincie is uiteraard niet voldoende; we willen een radicale vergroening en daarvoor rekenen we uiteraard op de politiek. We zijn dan ook zeer tevreden dat in elke provinciehoofdstad de bevoegde schepen voor groen mee de spade in grond steekt”, besluit Warre Germis. Tine De Vos van Youth for Climate Gent weet alvast wat ze de bevoegde Gentse schepen De Bruycker zal influisteren tijdens de plantactie in Gent: “meer toegankelijk groen dicht bij onze steden en dorpskernen, snel bereikbaar voor alle burgers, scholen en jeugd­verenigingen.”

Wil je op de hoogte gehouden worden van BOS+ nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang artikels in je mailbox.

Inschrijven

« Terug