Grote plantactie van de klimaatbossen op zondag 20/1; iedereen welkom!

Plantactie_20-1.pngwoensdag 09 januari 2019

Spade in de aanslag en planten maar. BOS+, Climate Express en Klimaatcoalitie beloofden voor elke deelnemer aan de historische klimaatmars van 2 december een vierkante meter bos en voegen nu de daad bij het woord: iedereen welkom op grote plantactie van zondag 20/1 in Willeboek en Kortrijk. Daarnaast worden ook de klimaatbossen in Ecuador en Oeganda aangeplant. Een plantactie met internationale allure! 

De aanplant van de klimaatbossen in Kortrijk en Willebroek is een hele klus die we enkel geklaard krijgen met de hulp van vele vrijwilligers. Trek je laarzen aan en breng je spade mee, wij zorgen voor warme soep.

Let op: wij vragen iedereen om zich in te schrijven. Laat ons weten waar je komt meeplanten, of je met de auto of het openbaar vervoer komt. Zo kunnen we de lokale autoriteiten tijdig op de hoogte brengen van het aantal deelnemers. Je bent welkom op beide plantsites vanaf 14u. Rond 16u30 sluiten we af met een toost op het geleverde werk.

Ik plant mee

Zoals beloofd zal BOS+ de helft in Vlaanderen en de helft in de tropen aanplanten. Een bewuste keuze: de klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging en onze levensstijl in Vlaanderen heeft een impact die tot aan de andere kant van de planeet reikt. Er zullen daarom gelijktijdig in Vlaanderen, Ecuador en Oeganda boompjes geplant worden. Bekijk hier waar we de klimaatboompjes in Ecuador zullen planten.

Met een concrete bosuitbreiding in Vlaanderen en de tropen wil BOS+ doen waar de politiek maar niet in slaagt: werk maken van een doortastend bos- en klimaatbeleid. Bossen aanplanten of waardevolle gebieden beschermen, kunnen namelijk meer dan een derde van de klimaatinspanningen opleveren die nodig zijn tegen 2030. Dat is ongeveer evenveel als een radicale beëindiging van het olietijdperk.

"Een heuglijk moment. Dat de klimaatbossen nu al het levenslicht zullen zien, is zeer hoopgevend. Dit project van de klimaatbossen is er eentje om te blijven en nooit meer te stoppen; laten we vooral blijven bomen planten", besluit Bert De Somviele, directeur van BOS+.

Inschrijven

Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door Climate Express, Klimaatcoalitie, Greenpeace, Boomkwekerij Sylva Van Hulle, Stad Kortrijk, Gemeente Willebroek, Bond Beter Leefmilieu, WWF-Belgium en Mindo Cloudforest Foundation.

Praktisch 

Zet jij ook een boompje op? Neem dan mee: stevige schoenen/laarzen, handschoenen en warme kledij. Een schop of schopje zijn handig maar zeker niet verplicht, de plantgaten zijn al gemaakt, je hoeft dus enkel aarde in het plantgat te scheppen. Zelf spitten is niet meer nodig.

In Willebroek zullen we bomen planten op zeer natte percelen. Daar hebben we bij de soortenkeuze zeker rekening mee gehouden. Het klimaatbos zal daarom voor 50% uit zwarte els en 20% uit ratelpopulier bestaan, twee soorten die het best tegen langdurige grondwaterverzadiging en overstroming kunnen. De overige 30% is zomereik, grauwe abeel, lijsterbes en boswilg. Alle bomen zullen groepsgewijs gemengd worden, in groepen van 40 tot 80 stuks bijeen. De bosranden zullen bestaan uit grauwe wilg, Gelderse roos, lijsterbes, wilde kardinaalsmuts, Europese vogelkers en hondsroos, elks 40 stuks. We zullen de bosrand groepsgewijs gemengd aanplanten in groepen van 10 à 20 stuks. Informatie over de boomsoort in Kortrijk volgt snel. 

Heindonk, Willebroek
Wanneer? 20/01/2019 van 14u tot 16u30
Afspraakplaats: Kleine Bergen ter hoogte van het voetbalterrein. 2830 Heindonk, Willebroek. Bekijk op Google Maps. Station NMBS op 6 km. 
 
Kortrijk 
Wanneer? 20/01/2019 van 14u tot 16u30

Afspraakplaats: Sint-Anna, 8500 Kortrijk. Bekijk op Google Maps. Parkeren kan op de publieksparking in de Don Boscolaan. Er is ook een bushalte vlakbij. 

« Terug