Misschien weten zij alles

InterviewKinderen3.JPGdonderdag 06 december 2018 17:40

“Ook al zijn wij nog maar 10 jaar, toch doen wij hier ook al aan mee. Daarover voel ik me schuldig.” Terwijl de klimaatconferentie van start ging en in Brussel vier klimaatministers elkaar met de vinger wijzen, besloten wij ons licht te gaan opsteken bij diegenen die het meest gebaat zouden zijn bij een daadkrachtig klimaatbeleid: kinderen. Want gisteren was ook de ‘young and future generations day’ op de COP in Katowice, Polen. 

Op de klimaatmars afgelopen zondag waren tussen de 75 000 deelnemers opvallend veel kinderen aanwezig. “Critici zullen zeggen dat al deze ouders hun kinderen hebben meegebracht. Geloof mij, het is omgekeerd.” zegt onderwijzer Eric Maryns daarover in De Morgen (2/12/2018). Opvallend, maar niet echt verrassend. Het is duidelijk dat dit thema kinderen aangrijpt. Om ook hen een stem te geven, trokken we naar het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Spiegel in Gent voor een interview met de generatie van morgen. Hoopgevend? Wij leerden alvast heel wat van deze kinderen. De waarheid komt uit een kindermond. Toch?

Niet bang, wel ongerust 

Elise en Maria-Dolores maken samen een tekening van wat zij zich voorstellen bij klimaatverandering. Ze tonen hoe België overstroomt en er maar een klein eilandje overblijft. We vragen of zij zelf bang zijn voor klimaatverandering. Elise: Thoh, niet echt bang. Niet zoals je van een monster bang bent ofzo, maar wel, ja...” Maria-Dolores vult aan: Ja, wel ongerust! 

En daarin zijn Elise en Maria-Dolores duidelijk niet alleen. Ik ben bang dat er binnen enkele jaren ook hier overstromingen en bosbranden zullen zijn.” zegt Daan wanneer we hem vragen waaraan klimaatverandering hem doet denken. En ik voel me ook schuldig.” Ook Ajone voelt zich schuldig: Ook al zijn wij nog maar 10 jaar, toch doen wij hier ook al aan mee. Ik weet dat sommige dingen niet goed zijn voor het klimaat, en toch zeg ik er niet altijd iets van tegen mijn ouders. Ik wil niet moeilijk doen! 

Jij kan het verschil maken 

Amelie, Noor en Gabriël werken aan hun tekeningen over klimaatverandering. Jij kan het verschil maken” schrijft Amelie bij de hare. Vind je dat iedereen moet mee werken om klimaatverandering tegen te houden? Kan echt iedereen het verschil maken? Amelie: Ja, we moeten allemaal een beetje andere dingen doen. Misschien begrijpen mensen het niet altijd, maar het moet echt wel gebeuren. Anders staan we in 2100 onder water.” Noor: Ja, laten we alvast een vlot bouwen!.

Wie moet dit probleem dan oplossen? Hierover zijn de kinderen het eens: iedereen! Als iedereen zelf kleine dingen doet, dan doen we samen véél, vinden ze. Wat kunnen we dan doen? Meer autoloze zondagen en meer fietsen, lokale groenten kopen en een extra dag vegetarisch eten, minder verpakkingen gebruiken, meer bossen planten… Het zijn maar enkele van de ideeën die naar boven komen 

Elise, Dora en Suzy vinden: Volwassenen moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zij moeten ons leren hoe het wel goed moet. Han wil aanvullen: De regering moet ons ook helpen: zij kunnen wetten maken! De ministers moeten ons oproepen om het beter te doen. En de bazen van ons land moeten zelf ook het goede voorbeeld geven: waarom gaan ze niet met de fiets naar de klimaatconferentie? Zo zullen ze anderen ook aanzetten tot denken en handelen.” Pepijn: Waarom leggen ze niet meer bossen aan? Soms geven ze geld uit aan dingen die niet belangrijk zijn. Daar moeten ze beter over nadenken. 

Nooit genoeg 

De kinderen zijn er ook van overtuigd dat we met minder kunnen. Daan: Wij hebben nooit genoeg, we willen altijd meer en meer. We kopen alles wat we willen, maar we zouden twee keer moeten nadenken of we het wel echt nodig hebben. We hoeven toch geen 3 keer per week te barbecueën? Als we dat minder vaak doen, kunnen we ook nog plezier hebben!” Pepijn vult aan: Ook elektrische autos en zonnepanelen zijn vervuilend om te maken. Hij maakte thuis een proefopstelling waarin hij experimenteert met verschillende manieren om energie op te wekken. Op dit moment werk ik aan een manier om energie op te wekken met water. Ik vond ook zonnepanelen die minder vervuilend zijn om te maken. 

Vliegende autos 

Hoe denken deze kinderen dan dat de wereld er later zal uitzien? Pepijn waarschuwt: “We moeten superhard ons best doen, zodat Oostende niet overstroomt.” Suzy: “Ik maak me zorgen over het leven van mijn kinderen. Vroeger dacht ik dat er in de toekomst vliegende auto’s zouden zijn, maar nu denk ik dat niet meer, ik denk dat er gewoon te veel auto’s gaan zijn.” 

“Zorg voor de dieren, we zijn er zelf één.” lezen we op een tekening wanneer we afscheid nemen. Bedankt voor jullie wijsheden, kleine profeten!  

« Terug