Bericht uit de tropen: Belgisch klimaatbos meer dan welkom in Mashpi

Vilda_40212_Beukenbos_Lars_Soerink_1900_px_41572.pngwoensdag 28 november 2018 15:43

(foto Vilda/Soerink) Voor elke deelnemer aan de klimaatmars zal een vierkante meter bos aangeplant worden in Vlaanderen en de tropen. Dat is de boodschap waarmee BOS+, Climate Express en de Klimaatcoalitie zoveel mogelijk extra mensen op de been willen brengen tijdens de klimaatmars ‘Claim the Climate’ in Brussel op 2 december.

We planten niet eender waar bomen. In België kan dat sowieso al niet en in de tropen zijn er veel condities om rekening mee te houden. Dus zoals steeds verwenden we onszelf eerst met een terreinbezoek om het klimaatbos een geschikte plek te kunnen geven.

Ecuador is een van onze trouwe partnerlanden waar we niet aan onze eerste hectare nieuw bos toe zijn. Dit bezoek leidt ons naar Mashpi, gelegen in de subtropische regio in het Noordwesten van Ecuador.

Ik stap mee, BOS+ plant de bomen

Dit is een regio waar ecotoerisme in zijn pure vorm een belangrijkje rol speelt voor de bevolking en waar nog veel intacte bossen zijn. Maar de monocultuur plantages van palmen voor de productie van palmharten dringt ook hier door, splitsen de waardevolle bossen op en veroorzaken veel vervuiling. Iets waar een groep van bewoners een alternatief voor wil bieden met de aanleg van een corridor waar het klimaatbos een stuk van zal uitmaken.

Afgelopen zomer bracht ook een thesisstudent van UGent, Jens Van Impe, hier een paar dagen door om interviews af te nemen van mensen met directe interesse in herbebossing om hun motieven beter te kennen. Een werk dat zeer veel bijdraagt aan BOS+ en toeliet om de voorgestelde herbebossingspercelen te valideren.

Hieronder een paar quotes van de mensen waarmee hij sprak en die hem raakten:

Maria-José , een van de eignaars waar we zullen bebossen, vertelt heel emotioneel: 'Mashpi is my childhood and sanctuary. Nature and trees make that happen'.

Marco Huyberto Taipe is bereid om op korte termijn te willen herbebossen, maar nog niet binnen het voorziene klimaatbos: "Our agriculture turned into a chemical one. I hope planting trees between my crops can restore the damage that has been done to men and nature". Zo ook Carolina Arévalo: "I don't really like bugs or insects and I feel more comfortable in the city. But I want to do something different and I know nature is not an option, it is necessary!"

Ik stap mee, BOS+ plant de bomen

Andere inwoners van de gemeenschap zoals Luris Napa, een oude dame die aan het voetbalpleintje al jarenlang kookt voor iedereen, zegt: '"Mashpi's nature brings tourists and its conservation brings social opportunities. We need that help and we will help take care of it".

Dit is waarschijnlijk de essentie van wat gaande is in Mashpi. Hoe toerisme en natuur gelinkt is aan sociale mogelijkheden.

Ronald Torres, leraar in de lokale 'school' of 'kennisinstituut: "The idea that a catastrophe is coming, is real. We don't know where to reforest, thus let's just start here"

Een mooi verhaal hier in Mashpi dat helemaal compleet wordt als het ook gelinkt wordt aan het engagement van mensen in België die hun stem willen laten horen voor een beter klimaatbeleid dat ook hier zijn impact zal hebben!

Debbie Eraly

Vertegenwoordiger BOS+ in Ecuador

« Terug