Belgisch klimaatbos in Ecuador zorgt voor natuurlijke buffer tegen palmolieplantages

IMG_0437.pngwoensdag 28 november 2018 15:43

Voor elke deelnemer aan de klimaatmars een vierkante meter bos in Vlaanderen en de tropen. Dat was de boodschap waarmee we zoveel mogelijk extra mensen op de been wilden brengen tijdens de klimaatmars van 2 december. De mars is gestapt, het planten van de bomen kan beginnen.

Naast de klimaatbossen in Vlaanderen worden ook klimaatbossen in Ecuador en Oeganda aangeplant. Een plantactie met internationale allure! Wil jij ook deel uitmaken van het internationaal plantteam? Schrijf je dan nu in.

Ik plant mee

Het verhaal van de Belgisch-Ecuadoraanse klimaatbossen

"Het vinden van een geschikte plaats voor een bos is geen sinecure. We planten natuurlijk niet eender waar bomen. In België kan dat sowieso al niet, maar ook in de tropen, zoals in Ecuador, zijn er veel condities om rekening mee te houden. Dus zoals steeds gingen we eerst zelf op terreinbezoek om het klimaatbos een geschikte plek te kunnen geven", zegt Debbie Eraly, vertegenwoordiger BOS+ in Ecuador.

Ecuador is een van onze trouwe partnerlanden waar we niet aan onze eerste hectare nieuw bos toe zijn. Dit bezoek leidt ons naar Mashpi, gelegen in de subtropische regio in het Noordwesten van Ecuador. Hier werken we samen met de organisatie Fundación Mindo Cloudforest en lokale eigenaars.

Een buffer tegen palmolieplantages

Dit is een regio waar ecotoerisme in zijn pure vorm een belangrijkje rol speelt voor de bevolking en waar nog veel intacte bossen zijn. Maar de monocultuur plantages van palmen voor de productie van palmharten dringt ook hier door, splitsen de waardevolle bossen op en veroorzaken veel vervuiling. Iets waar een groep van bewoners een alternatief voor wil bieden met de aanleg van een corridor waar het klimaatbos een stuk van zal uitmaken.

Afgelopen zomer bracht ook een thesisstudent van UGent, Jens Van Impe, een paar dagen door in Mashpi om interviews af te nemen van mensen met directe interesse in herbebossing om hun motieven beter te kennen. Een werk dat zeer veel bijdraagt aan BOS+ en toeliet om de voorgestelde herbebossingspercelen te valideren.

Het relaas van de lokale bevolking

Maria-José is een van de eignaars waar we zullen bebossen. Hij vertelt heel emotioneel: "Mashpi staat symbool vooor mijn kindertijd, is mijn heiligdom. De natuur en de bomen maken dat waar". Maria-José is niet de enige in de regio die wilt herbebossenMarco Huyberto Taipe bijvoorbeeld, is bereid om op korte termijn te willen herbebossen, maar nog niet binnen het voorziene klimaatbos: "Onze landbouw is volledig chemisch geworden. Ik hoop dat het planten van bomen tussen mijn gewassen de schade kan herstellen". 

Andere inwoners van de gemeenschap in Mashpi zoals Luris Napa, een oude dame die aan het voetbalpleintje al jarenlang kookt voor iedereen, zegt: "de natuur in Mashpi zorgt voor toerisme en de bescherming ervan brengt sociale opportuniteiten met zich mee. We hebben hulp nodig om nieuwe bossen te planten en we zullen er nadien zeker zorg voor dragen".

Dit is waarschijnlijk de essentie van wat gaande is in Mashpi. Hoe toerisme en natuur gelinkt is aan sociale mogelijkheden. Ronald Torres, leraar in de lokale school, haalt nog een andere reden aan waarom nieuwe bossen in de redio onontbeerlijk zijn: "het idee dat er een catastrofe aankomt, is reëel. We weten niet waar je juist moeten beginnen planten. Laten we daarom hier beginnen". 

Conclusie: een mooi verhaal hier in Mashpi dat helemaal compleet wordt als het ook gelinkt wordt aan het engagement van mensen in België die hun stem willen laten horen voor een beter klimaatbeleid dat ook hier zijn impact zal hebben!

Auteur: Debbie Eraly

Vertegenwoordiger BOS+ in Ecuador

« Terug