Voor elke deelnemer aan de klimaatmars wordt een vierkante meter bos aangeplant

RECLAIM THE TREES-website.pngdinsdag 27 november 2018

(foto Vilda/Soerink) Voor elke deelnemer aan de klimaatmars zal een vierkante meter bos aangeplant worden in Vlaanderen en de tropen. Dat is de boodschap waarmee BOS+, Climate Express en de Klimaatcoalitie zoveel mogelijk extra mensen op de been willen brengen tijdens de klimaatmars ‘Claim the Climate’ in Brussel op 2 december.

Claim The Climate moet het grootste Belgische klimaatprotest ooit worden met duizenden burgers die luid en duidelijk een sociaal rechtvaardig en ambitieuzer klimaatbeleid eisen. Willen we een opwarming van meer dan 1.5 graden Celsius vermijden, dan zullen we dus dringend een versnelling hoger moeten schakelen. Om deze boodschap kracht bij te zetten beloven BOS+, Climate Express en Klimaatcoalitie nu een vierkante meter bos voor elke deelnemer aan de klimaatmars ‘Claim the Climate’. Meer info over de klimaatbossen. 

Bert De Somviele, directeur bij BOS+, legt uit waarom deze actie zo belangrijk is: “In tegenstelling tot het zwakke klimaatbeleid van de afgelopen jaren – de uitstoot van broeikasgassen in België stijgt sinds 2014 opnieuw – doet Claim the Climate waar de politiek maar niet in slaagt. Naast het belang van zich te laten horen in de straten van Brussel, zorgt deelname aan de klimaatmars voor nieuwe bossen. Impact en resultaat verzekerd dus.”

De helft van de bomen van het klimaatbos zal in Vlaanderen geplant worden, de andere helft in het regenwoud van Ecuador. Enerzijds wordt het hoog tijd dat in Vlaanderen serieus werk wordt gemaakt van een veel proactiever klimaatbeleid. Klimaatbeleid gaat om het beperken van energieverbruik en het verduurzamen van onze energieproductie, maar ook over een betere bescherming van onze bestaande bossen, en de creatie van nieuw groen, nieuwe natuur en nieuwe bossen. Anderzijds symboliseert deze actie ook het globale karakter van het klimaatvraagstuk en het grote belang van de tropische bossen voor ons klimaat.

Ik stap mee, BOS+ plant de bomen

Hoe meer mensen in de straten van Brussel, hoe luider de stem om een verantwoordelijk klimaatbeleid en hoe groter de klimaatbossen zullen worden. “Een bos dat zijn oorsprong kent in de tot nog toe ‘grootste klimaatmars ooit’, spreekt tot verbeelding, niet? En je mag er zeker van zijn: net zoals de klimaat-en natuurbeweging alleen maar zal groeien in de toekomst, zullen deze klimaatbossen alleen maar groter worden”, besluit De Somviele.

Klimaatmars van 2 december gaat natuurlijk niet alleen over bos en bomen. Het is ook de eerste dag van de internationale klimaattop COP24. “We eisen dat de Belgische politici meer ambitie tonen op het Europese en internationale toneel en eindelijk werk maken van een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Er is politieke daadkracht en ambitie nodig om de opwarming van het klimaat te beperken tot 1,5°C, zoals in het akkoord van Parijs staat ”, zegt Dave van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie.

“Duizenden mensen zijn al weken aan het plannen hoe ze op 2 december naar de klimaatmars komen, het belooft het grootste klimaatprotest te zijn uit de Belgische geschiedenis”, besluit Charlotte Scheerens van Climate Express. “Burgers zijn in beweging, maar de politiek, die staat stil. Op 2 december tonen we dat het klimaat van ons allemaal is en eisen wij een toekomstplan.”

Praktische Informatie

  • Zondag 2 december 2018, 12u-17u - alle recente info
  • Tocht naar Brussel: startmomenten in heel België en tochten met de fiets, trein … te volgen op www.claimtheclimate.be
  • Actie in Brussel: verzamelen aan Brussel Noord om 12u, slotspektakel in het Jubelpark tot 17u
  • Meer info: bart.carlier@bosplus.be of 0474 29 75 70
  • Ga op zoek naar de banners van BOS+ en de wandelde bomen en sluit je aan bij de BOS+ delegatie!

Ik stap mee, BOS+ plant de bomen

« Terug