Frankrijk streeft naar een verbod op de invoer van producten die leiden tot ontbossing

iStock-500574032.jpgvrijdag 16 november 2018 13:46

Frankrijk is van plan om tegen 2030 te stoppen met de invoer van soja, palmolie, rundvlees, hout en andere producten die verband houden met ontbossing en niet-duurzame landbouw, en daarmee vooruit te schieten op de rest van de EU. 

De nieuwe Franse strategie zet Brussel onder druk om een EU-actieplan op te stellen dat een einde moet maken aan de landbouw die bossen vernietigt.

Het is de bedoeling om de invoer van soja, palmolie, rundvlees, hout en andere producten die verband houden met ontbossing en niet-duurzame landbouw tegen 2030 stop te zetten.

De nieuwe nationale strategie ter bestrijding van geïmporteerde ontbossing, die woensdag door het ministerie van Milieu is vrijgegeven, zal handel gebruiken om economische ontwikkeling los te koppelen van boomkap en niet-duurzame landbouw in armere landen.

Frankrijk is ook van plan om bedrijven te helpen hun eigen doelstellingen te halen voor de bestrijding van de import van producten die verband houden met ontbossing, en om financiers aan te moedigen om bij investeringsbeslissingen rekening te houden met milieukwesties en sociale aangelegenheden .

De impact van de Europese import van landbouwproducten

De Europese import van landbouwproducten - van rundvlees en sojabonen uit Latijns-Amerika tot palmolie uit Zuidoost-Azië en cacao uit Afrika - is volgens de Franse strategie verantwoordelijk voor meer dan een derde van de ontbossing wereldwijd.

"De EU, een belangrijke economische speler op het wereldtoneel, draagt een belangrijke verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven", aldus de nieuwe Franse strategie. De Europese Unie en Frankrijk moeten daarom "snel" maatregelen nemen om de impact van hun consumptie op de ontbossing te verminderen.

De hele Europese Unie moet volgen

De Europese Commissie staat onder toenemende druk van sommige EU-hoofdsteden, leden van het Europees Parlement en het maatschappelijk middenveld om de invloed van de Europese Unie op de wereldwijde ontbossing te stoppen.

"De EU en anderen moeten dit voorbeeld volgen, want Frankrijk kan de ontbossing niet alleen aanpakken", aldus Nicole Polsterer Europese milieu-en bosorganisatie Fern. "Alleen de Europese Commissie kan ervoor zorgen dat de handel van alle lidstaten vrij is van schendingen van landrechten en ontbossing.”

Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen hebben eerder deze maand een brief gestuurd naar de EU-commissarissen met het verzoek om op basis van een haalbaarheidsstudie die de commissie in maart heeft gepubliceerd een breed actieplan ter bestrijding van ontbossing op te stellen.

Jair Bolsonaro, president van Brazilië

De Franse strategie komt ook te midden van toenemende bezorgdheid over de versnelde ontbossingen in het grootste tropische regenwoud ter wereld - het Amazonegebied - na de presidentsverkiezing van Jair Bolsonaro in Brazilië.

In aanloop naar zijn verkiezing steeg de ontbossing in het Amazonegebied al met de helft, blijkt uit voorlopige cijfers. De nieuwe president heeft gesproken over de aanleg van een snelweg door het Amazonewoud en het verzwakken van de milieuwetgeving ten gunste van boeren en houthakkers. 

EU, de op een na grootste handelspartner van Brazilië

Polsterer betoogde eerder al tijdens de verkiezingscampagne in Brazilië dat de beste manier voor de EU om weerstand te bieden aan de impact van Bolsonaro zou bestaan uit handel. "De EU is de grootste buitenlandse investeerder in Brazilië en de op een na grootste handelspartner van Brazilië, met een aandeel van 18,3%", zei ze.

Bossen huisvesten meer dan 75% van de biodiversiteit in de wereld, absorberen CO2 en helpen de bodem en zoet water te beschermen. Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN kromp de globale bosdekking met 129 miljoen hectaren, of tweemaal de grootte van Frankrijk, tussen 1990 en 2015.

Bron: Sara Stefanini/Climate Home News

Wil je meer te weten komen over deze thema's? Schrijf je dan hier in op een nieuwsbrief van BOS+. Thema van deze maand: klimaatmigratie.

Meer weten over dit thema

« Terug