Rijke bossen slaan veel meer CO2 op dan monoculturen

Vilda_79892_Vallei_van_de_Ourthe_Yves_Adams_1240_px_41675.jpgdinsdag 06 november 2018

Herbebossing met een variatie aan boomsoorten helpt niet alleen de biodiversiteit, maar slaat ook twee keer zoveel CO2 op als monoculturen. Dat blijkt uit een Chinees-Duits experiment.

foto (Vilda/Yves Adams)

Herbebossing met een variatie aan boomsoorten helpt niet alleen de biodiversiteit, maar slaat ook twee keer zoveel CO2 op als monoculturen. Dat blijkt uit een Chinees-Duits experiment.

In 2009 al sloegen Duitse en Chinese wetenschappers de Chinese Academy of Sciences de handen ineen voor een grootschalig experiment: ze plantten in totaal 150.000 bomen op verschillende testpercelen. Op sommige percelen kwamen monoculturen, op andere gemengde bossen met tot tien verschillende boomsoorten.

Acht jaar later bleken de soortenrijke bossen met gemiddeld 32 ton per hectare veel meer CO2 op te slaan dan de monoculturen met amper 12 ton per hectare.

Graslanden

De resultaten bevestigen eerdere onderzoeken naar graslanden in Europa en de VS, die al aangetoond hadden dat diversere systemen meer CO2 opslaan. Toch werd van bomen gedacht dat het verschil miniem zou zijn.

Ten onrechte: “In het bossenexperiment nam de biomassa even snel toe als in de ecosystemen in de graslanden”, zegt hoogleraar Helge Bruelheide van de Martin-Luther-University Halle-Wittenberg. “Als gevolg daarvan bleken al na amper vier jaar duidelijke verschillen tussen de monoculturen en de soortenrijke bossen.”

China

De bevindingen zijn van economisch en ecologisch belang, want wereldwijd zijn er plannen voor grootschalige bebossingsprojecten in de strijd tegen de klimaatverandering. In China alleen al is tussen 2010 en 2015 elk jaar anderhalf miljoen hectare nieuw bos aangeplant, meestal met snelgroeiende monoculturen.

“Met een mix van inheemse boomsoorten is het mogelijk om een veel hogere productiviteit te krijgen, en dat helpt ook het klimaat beter beschermen", zegt Bruelheide. “Bovendien zijn soortenrijke bossen minder kwetsbaar voor het extreem weer dat veroorzaakt wordt door de klimaatverandering. En ze helpen ook de biodiversiteit te beschermen.”

Aan het experiment werkten ook het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek (iDiv) en de Chinese Academie voor Wetenschappen mee. De studie verscheen in Science.

Bron: IPS

Wil je hierover meer te weten komen? Schrijf je dan hier in op een nieuwsbrief van BOS+. Thema van deze maand: klimaat en klimaatmigratie

Meer weten over dit thema

« Terug