Waarom kinderen die buitenspelen mee onze toekomst bepalen

iStock-873962322.jpgmaandag 08 oktober 2018

Kampen bouwen, groene knieën krijgen, de geur van gras opsnuiven, in bomen klimmen, over beken springen, in het zand rollen, … bossen vormen de ideale speelomgeving voor kinderen! Ravotten in het groen is dan ook van alle tijden en spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Goed nieuws voor al die speelvogels; ravotten blijkt niet enkel leuk, maar ook nog eens nuttig.

Onderzoek toont aan dat spelen van vitaal belang is voor de ontwikkeling van een kind. Het rust hen uit met de vaardigheden die nodig zijn om de toekomst van de mensheid aan te pakken, zoals emotionele intelligentie, creativiteit en het oplossen van problemen. Een superheld zijn is leiden, een teddybeer ontvangen en een thee aanbieden is organiseren, een fort bouwen is innoveren: spelen is leren.

De lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in bos en natuur spelen lijkt beter te zijn dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buiten spelen. Zo hebben ze doorgaans minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties. Ze ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.

Prikkelende fantasie

Ravotten in het groen is echter ook bijzonder leerrijk. Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin. Kinderen komen zelfstandig tot ontdekkingen en inzichten en raken 'verwonderd' door hun omgeving. Zo bouwen kinderen die regelmatig in de natuur komen er een band mee op.  Daardoor zullen ze ook als volwassenen nog meer geneigd zijn om de natuur te beschermen.

Ondanks deze voordelen raken steeds meer kinderen vervreemd van bos en natuur. Ze brengen veel minder tijd buiten door dan vorige generaties.

75% in stedelijk gebied

Momenteel brengen al 56% van de kinderen wereldwijd minder tijd buiten door dan een gevangene in een van de meest beveiligde gevangenissen van de VS. Tegen 2050 zal 75 procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied wonen. De kloof tussen kinderen en de natuur wordt zo steeds groter. Kinderen spelen steeds minder buiten, gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen. Onderzoeksjournalist Richard Louv stelt dat de samenleving nadelige gevolgen zal ondervinden als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest.  

Probleemoplossende vaardigeheden

Het belang van het vaardighedenspel in het licht van onze veranderende wereld is nog nooit zo groot geweest. Wanneer kinderen spelen, oefenen ze het origineel denken, wat een van de belangrijkste cognitieve processen van creativiteit is. Constructiespel in de vroege kinderjaren hangt samen met de ontwikkeling van ruimtelijke visualisatievaardigheden, die sterk verbonden zijn met wiskundige vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden in het latere leven.

Hoe meer onze kinderen vandaag spelen, hoe beter voorbereid de toekomstige generaties zullen zijn. Spel is nodig om ons te voorzien van mensen die conflicten kunnen oplossen, problemen kunnen oplossen, sociaal verbonden gemeenschappen kunnen opbouwen en de samenleving kunnen inspireren om te floreren. Het idee moet staande blijven dat elk kind, waar ook ter wereld, zo iemand kan zijn.

Hoog tijd dus om terug het bos in te trekken!

Meer weten over de voordelen van buiten spelen en ravotten in het groen?

  • Klasse lijstte 11 overtuigende voordelen op - Lees meer >
  • Richard Louv in National Geographic over hoe natuurbeleving creativiteit en gezondheid stimuleert - Lees meer >
  • Kind & Gezin promoot in de nieuwe campagne #buitenbaby’s de voordelen van buiten spelen, ook voor de allerkleinsten - Lees meer >
  • En omdat ook volwassenen baat hebben bij buiten spelen, een inspirerend voorbeeld uit Gent is deze buitenspeelclub voor volwassenen - Lees meer >

Op zoek naar ravot-ideeën, buitenspelletjes of educatief materiaal?

Bosspelletjes, speelzone’s en meer vind je in deze speelhoek van onze website.

Op www.weekvanhetbos.be kan je ook terecht voor heel wat ravot-uitdagingen en educatief bosmateriaal.

 

Wil je meer te weten komen over bet belang van buiten spelen, natuur, bos en gezondheid? Schrijf je dan hier in op een nieuwsbrief van BOS+. Thema van deze maand: bos en gezondheid. 

Meer weten over dit thema

 

 

« Terug