Shinrin Yoku of de Japanse kunst van het bosbaden; een tweedaagse cursus in Merelbeke

DSC02827.pngwoensdag 26 september 2018 15:14

Bangelijk bosnieuws! Op 17 en 18 november kan je een tweedaagse workshop volgen over de helende krachten van het bos; een introductie in de bostherapie gebaseerd op ervaringen uit de Japanse Shinrin Yoku en het Finse Forest Mind.

De Belgisch-Finse Katriina Kilpi en Hanna-Kaisa Heilimo, eveneens uit Finland, zijn de trainsters van dit weekend en trachten een duidelijk beeld te geven van de werking van de natuur op de menselijke psyche, het belang van het versterken van de menselijke verbinding met de natuur en de manier waarop bostherapie kan worden toegepast op verschillende doelgroepen. Deze workshops combineren ervaringen uit de Japanse Shinrin yoku en het Finse Forest Mind, twee benaderingen die zullen worden geleid door Hanna-Kaisa Heilimo, een gecertificeerde Shinrin yoku én Forest Mind-gids.

De workshops worden zowel binnen (Café Zoete Zonde) als buiten in de bossen gehouden. De voertaal tijdens de sessies is Engels. We beginnen om 9.00 uur op beide ochtenden en eindigen om ongeveer 17.00 uur 's namiddags. De prijs van deze tweedaagse workshop is 300 euro inclusief lezingen en begeleiding, twee boswandelingen, lunch op beide dagen en verfrissingen (koffie, thee, frisdrank) gedurende de training. Dit is een niet-gecertificeerde, inleidende training gericht op iedereen die geïnteresseerd is in het toepassen van de helende effecten van een bosomgeving en dit kan gebruiken in zowel het professionele leven (bijv. trainers, natuurgidsen, therapeuten, leraren) als het privéleven; iedereen die hierin geïnteresseerd isen eerst wil uitproberen alvorens toe te passen in de praktijk. 

Schrijf je hier in

De voorlopige agenda:

Zaterdag 17 november, van 09.00-17.00 uur

  • Milieu-psychologische inleiding tot het effect van de natuur op het welzijn en de gezondheid. Focus op de bosomgeving.
  • Wat is het verschil tussen een boswandeling en een bostherapiewandeling?
  • Bostherapie achtergrond: Shinrin yoku uitgelicht.
  • Ervaar Shinrin yoku met een gecertificeerde gids.

Zondag 18 november, van 09.00-17.00 uur

  • Het belang van de verbinding met de natuur.
  • Bostherapie achtergrond: Forest Mind in focus.
  • Ervaar Forest Mind met een gecertificeerde gids.
  • Toepassingen van bostherapie voor verschillende doelgroepen.
  • Het ontwikkelen van een eigen praktijk: oefening.

Een woordje over de trainsters:

Katriina Kilpi is oprichter van NatureMinded, een onderzoeks-en adviesorganisatie met als doel personen en bedrijven bewust te maken van de positieve effecten van de natuur op gezondheid en psychologie -  thuis, in de openbare ruimte en op het werk. Ze bieden toegepaste onderzoeken en trainingen aan over de positieve effecten van de natuur, afgestemd op ieders specifieke situatie en behoeften. Hun aanpak is interdisciplinair en evidence-based: hun projecten en onderzoeken richten zich op hoe de natuur geïntegreerd kan worden in, en van waarde kan zijn voor architectuur, landschapsarchitectuur, gezondheidszorg, onderwijs, marketing en het bedrijfsleven.

Katriina Kilpi heeft milieu- en sociale wetenschappen gestudeerd en is een ervaren onderzoekster die heeft gewerkt in internationale en multidisciplinaire projecten over innovatie & technologie. Naast haar huidige werk voor Nature Minded studeert ze momenteel ook Milieupsychologie aan de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen. Ze gelooft erg in een buitenlevensstijl als gezondheidsbevorderaar, en dan vooral voor kinderen in stedelijke omgevingen. Ze heeft natuuronderwijsmateriaal voor kinderen en opvoeders samengesteld. Daarnaast is ze Metsämörri-gids, opgeleid volgens de populaire Scandinavische outdoor-educatiemethode en een gecertificeerde natuurgids (Natuurpunt CVN). 

Hanna-Kaisa Heilimo uit Finland is een gediplomeerde verpleegster met ervaring in gezondheidsbevordering en volwassenenonderwijs. Ze is een ervaren Forest Mind-gids en een gediplomeerde shinrin yoku/forest therapy-gids. Hanna-Kaisa produceert en levert natuurgerichte en natuurondersteunde welzijnsdiensten voor verschillende doelgroepen binnen haar bedrijf Atofios OY in Finland.

De Shinrin-yoku days worden georganiseerd door Nature Minded en Atofios OY 

met steun van BOS+

Meedoen

« Terug