Van ‘nature’s internet’ tot ‘het plastiek van de toekomst': wordt mycelium de nieuwe groene revolutie?

maakbaar_kristel.pngmaandag 17 september 2018 15:54

We schreven er al eerder over: mycelium, ‘het plastiek van de toekomst’. Niet voor niets speelt dit nieuwe materiaal - een 100% natuurlijke composiet van zwamvlokken en ander organisch (rest)materiaal - een belangrijke rol in Maakbaar, ons project rond duurzaam design. Maar ook rondom u, in het bos, is dit netwerk van schimmeldraden cruciaal voor het overleven van fauna en flora. In oktober kan je er zelf alles over ontdekken op 2 lezingen, een symposium en een tentoonstelling in Gent.

We schreven er al eerder over: mycelium, ‘het plastiek van de toekomst’. Niet voor niets speelt dit nieuwe materiaal - een 100% natuurlijke composiet van zwamvlokken en ander organisch (rest)materiaal - een belangrijke rol in Maakbaar, ons project rond duurzaam design. Maar ook rondom u, in het bos, is dit netwerk van schimmeldraden cruciaal voor het overleven van fauna en flora. In oktober kan je er zelf alles over ontdekken op 2 lezingen, een symposium en een tentoonstelling in Gent.

Een snelle introductie over mycelium vind je in dit voorstellingsfilmpje van het project Maakbaar. Daarmee dagen we ontwerpers uit om te kijken naar bos en natuur voor slimme en duurzame design oplossingen. We willen daarmee niet alleen iets veranderen aan de producten die zij maken, maar ook aan hun eigen kijk op duurzaam ontwerpen. En dan is mycelium een gedroomde ambassadeur.

Eén van de dingen die we bij Maakbaar al leerden, is hoe het werken met ‘levende' materialen - die je zelf groeit vooraleer je ermee aan de slag gaat - studenten én professionele ontwerpers fascineert. Biomaterialen als mycelium vragen dan ook om een nieuwe benadering, een helemaal andere band tussen de maker en zijn materiaal, en zetten daarmee de vertrouwde ontwerp- en productiemethodes op z’n kop.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van dit mysterieuze materiaal? Begin oktober organiseert BOS+ vrij toegankelijke avondlezingen en een symposium rond mycelium en nieuwe biomaterialen in de Tuin van Kina in Gent. Daar kan je bovendien nog tot 18 november terecht op de fascinerende tentoonstelling Fungal Futures.2 oktober: duolezing Jan Rammeloo en Kristel Peters ‘natuur & design’

Jan Rammeloo, oud-directeur van de Plantentuin Meise, vertelt over de fascinerende rol die schimmels vervullen in de natuur. Mycelium, het ondergrondse voedsel- en informatienetwerk van schimmeldraden, is een onmisbaar onderdeel van elk bos: het Wood Wide Web.

Kristel Peters is een Gentse schoenenontwerpster die in haar zoektocht naar eerlijk en ecologisch schoeisel met mycelium is beginnen werken. Zij is een pionier in het ontwikkelen van materialen op basis van zwamvlokken en vertelt over haar ervaringen en haar deelname aan Maakbaar, het duurzaam design-project van BOS+.

Klik hier voor het facebook event.9 oktober: symposium mycelium en levende biomaterialen in design en onderwijs

Naar aanleiding van de tentoonstelling Fungal Futures in Gent, slaan BOS+ en GLIMPS de handen in elkaar voor een symposium over de recente ervaringen en geleerde lessen. We brengen studenten, docenten, wetenschappers en beleidsmakers samen om na te denken over de toekomst van mycelium en andere biomaterialen voor toepassingen in duurzaam design én onderwijs. Je hoort er alles over de fascinerende eigenschappen en mogelijkheden, maar ook de actuele uitdagingen van deze materialen. We staan stil bij de kansen die ze ons bieden voor educatie, en voor de ontwikkeling van een duurzaam onderwijsbeleid.

Deelname aan het symposium is gratis, maar registratie verplicht via deze link: https://goo.gl/u1tdTC. Graag inschrijven vóór 1 oktober. Meer info of vragen? laure.devroey@bosplus.be

Klik hier voor het programma, of hier voor het facebook event. 


« Terug