Symposium mycelium en levende biomaterialen in design en onderwijs

schoenen_mycelium_bannerdinsdag 14 augustus 2018 11:33

Eén van de meest fascinerende strategieën voor duurzaam design vandaag richt zich op 'levende' biomaterialen zoals mycelium of algen. Het werken met deze 100% natuurlijke materialen - die je zelf groeit vooraleer je ermee aan de slag gaat - is niet alleen duurzaam en volledig circulair, maar weet ook ontwerpers hun blik op duurzaamheid en design te verruimen. Ontdek er alles over op 9 oktober in Gent, tijdens dit symposium vanuit ons project MAAKBAAR, in samenwerking met GLIMPS.

Designers, ondernemingen en ontwerpopleidingen spelen een belangrijke rol in het streven naar een duurzame wereld. Met het project MAAKBAAR wil BOS+ de designsector sensibiliseren en activeren rond sociaal, economisch en ecologisch duurzaam design.


Eén van de meest fascinerende strategieën voor duurzaam design richt zich op 'levende' biomaterialen zoals mycelium of algen. Het werken met deze 100% natuurlijke materialen - die je zelf groeit vooraleer je ermee aan de slag gaat - is niet alleen duurzaam en volledig circulair, maar weet ook ontwerpers hun blik op duurzaamheid en design te verruimen. Expertise rond deze nieuwe materialen vinden we in Vlaanderen bij ontwerp- en onderzoeksbureau GLIMPS.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Fungal Futures in Gent, slaan BOS+ en GLIMPS de handen in elkaar voor een symposium over de recente ervaringen en geleerde lessen. We brengen studenten, docenten, wetenschappers en beleidsmakers samen om na te denken over de toekomst van mycelium en andere biomaterialen voor toepassingen in duurzaam design én onderwijs. Je hoort er alles over de fascinerende eigenschappen en mogelijkheden, maar ook de actuele uitdagingen van deze materialen. We staan stil bij de kansen die ze ons bieden voor educatie, en voor de ontwikkeling van een duurzaam onderwijsbeleid.

Meer info over het programma en de workshops vind je onderaan deze pagina.

Schrijf je in

Deelname aan het symposium is gratis, maar registratie verplicht via deze link: https://goo.gl/u1tdTC. Graag inschrijven vóór 1 oktober.
Meer info via laure.devroey@bosplus.be   

Over de organisatoren

BOS+ zet zich in voor meer en beter bos, hier en in het zuiden van de wereld. Via terreinwerk, beleid en beweging, maar ook via een waaier aan educatieve projecten. Zo brengen ze het belang van bos en bomen voor duurzame ontwikkeling naar kinderen en (jong)volwassenen.

GLIMPS bouwt aan een strategische transitie richting een open en biogebaseerde economie. Hun innovatie aanpak overstijgt de grenzen tussen biologie, design en architectuur, met onderzoek op vlak van biomaterialen, bio-geïnspireerde ontwerpmethodieken en biofabrication. Hun werking reikt van duurzame productontwikkeling over experimentele installaties tot educatieve strategieën.


Met steun van

de Vlaamse regering dienst Buitenlandse Zaken en de Directie-Generaal Ontwikkelingshulp​.Programma [voorlopig]

14u introductie
14u30 parallelsessies I
15u30 parallelsessies II
16u15 pauze met mogelijkheid tot bezoek expo
16u45 panelgesprek + slot
18u receptie met mogelijkheid tot bezoek expo
19u30 avondprogramma met lezing Elise Elsacker en Fay de Haan

Parallelsessies I

Inleiding levende biomaterialen in design
Worden biomaterialen de materialen van de toekomst? Wel als we streven naar een duurzaam en circulair model. Vandaag wordt er al heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe, 100% natuurlijke en bio-afbreekbare materialen: mycelium op basis van zwammen en natuurlijke reststromen, ‘textiel’ op basis van bacteriën en cellulose, of nieuwe toepassingen van algen, invasieve planten en andere ‘groeiende’ organismen. Deze sessie geeft een algemene inleiding tot biomaterialen in design vandaag. Waarom inzetten op deze nieuwe materialen? Wat bestaat er al, wat is er in ontwikkeling en wat zijn nog de grote uitdagingen? Waar vind je verdere info en hoe kan je zelf met biomaterialen aan de slag?

Brainstorm ‘Mycelium van ontwerper tot wetenschapper’
Onze afvalproblematiek is complex en vergt een creatieve aanpak om op te lossen. Een pact tussen design en wetenschap is één van de voorbeelden die soelaas kan bieden via duurzaam ontwerp met biomaterialen, zoals mycelium. Mycelium materiaal heeft een enorm potentieel, maar is er nog werk aan de winkel door de verschillende disciplines. Onder begeleiding van experts, combineer je tijdens deze brainstorm je creativiteit als ontwerper of wetenschapper in een plan, volgens wat je geleerd hebt over of belangrijk vindt aan dit nieuwe biomateriaal.

Parallelsessies II

Workshop ‘biofabforum en open kennis in onderwijsbeleid’
Open innovation komt meer en meer op in de industrie. Het gaat om kennis delen, om zo samen sneller vooruitgang te maken. In andere velden bestaat het al langer en in verschillende vormen: open source, open data, open access enzovoort. Maar wat betekent ‘open’ nu precies? Hoe kan open kennis nuttig zijn in onderwijs? En wordt het the next big thing in de industrie? Tijdens deze sessie presenteert Winnie Poncelet (GLIMPS) zijn bevindingen over ‘open learning’ met mycelium materialen en opent een gesprek met experts en het publiek over de kansen en uitdagingen.

Presentatie: mycelium materialen in de industrie
[te bevestigen]

Panelgesprek

Duurzaamheid in (ontwerp)onderwijs
Experimenten met mycelium en andere biomaterialen in ontwerpopleiding leidden naar een aantal interessante inzichten. Studenten geven niet alleen aan een nieuwe benadering van het ontwerpproces te hebben ontdekt, maar ook een sterke, intuïtieve invulling van duurzaamheid. In een panelgesprek gaan we dieper in op de geleerde lessen; welke principes maken deze materialen een interessante tool om over duurzaamheid te leren, en zijn die dan ook exporteerbaar naar andere onderwijsmethoden? Maar we kijken ook vooruit. Hoe wordt duurzaamheid vandaag benaderd in (ontwerp)onderwijs, en hoe gebruiken we de opgedane ervaringen om die positie in de toekomst te versterken?

Met: Winnie Poncelet (GLIMPS), Saskia Westerduin (Apollo18), Francesca Ostuzzi (Ugent), Jurgen Ceuppens (Howest)
Moderatie: John Vandaele
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
maakbaar_symposium676,8 kBimage/jpegdownload

« Terug