Doe mee met BOS+, steun de Waorani en bescherm het amazonewoud

woensdag 08 augustus 2018

Tien keer de oppervlakte van België, zoveel tropisch regenwoud zijn we de afgelopen twee jaar wereldwijd verloren. Nooit eerder zag onze aarde zoveel van zijn kostbaar tropisch woud verdwijnen. Een ‘point of no return’ lijkt niet veraf; een kantelpunt waarbij het woud versneld aftakelt door zichzelf versterkende bedreigingen. Eens dat punt bereikt, lijkt een terugkeer of herstel uitgesloten.

Stevenen we af op een ‘point of no return’ of zijn we in staat het tij te keren? Als het aan BOS+ ligt, gaan we voluit voor dat laatste. Daarom vragen we nu jouw hulp want ondanks de precaire toestand, is een ommekeer nog steeds mogelijk! 

Maar hoe dan?

Inheemse gemeenschappen vervullen een cruciale rol bij de het behoud en de bescherming van het Amazonewoud. Hun reservaten zijn schoolvoorbeelden van hoe we het tropisch woud moeten beschermen. Het kan dus echt! Op onderstaande kaart zie je hoe de de lokale inheemse gemeenschappen van de Waorani hun reservaat binnen de gele lijnen kunnen vrijwaren van boskap. Jouw steun gaat rechtstreeks naar de Waorani, de stewards van het Amazonewoud!

De internationale gemeenschap is het er helemaal over eens: inheemse gemeenschappen zoals de Waorani hebben de sleutel in handen om onze regenwouden te vrijwaren van een desastreuze kaalslag.

Jouw steun helpt echt!

De druk is op het reservaat is groot: palmolieplantages, aardolieontginning en illegale houtkap vormen een permanent gevaar voor dit unieke reservaat dat bijna zo groot is als heel Vlaanderen. Doe daarom mee met BOS+ en steun de Waorani’s in hun strijd tegen de boskap in hun reservaat. 

DONEER NU EN BESCHERM MEE HET RESERVAAT VAN DE WAORANI

Waar gaat je donatie naar toe?

Jouw steun gaat rechtstreeks naar de bewoners van het Yasuní-reservaat zodat zij hun gebied kunnen beschermen.  

Al sinds 2012 werkt BOS+ intensief samen met de Waorani-vrouwen. Samen gaan we op zoek naar economische en sociale alternatieven die het bos en bewoners maximaal respecteren en bedreigende activiteiten zoals illegale houtkap overbodig maken.

Door jouw donatie kunnen wij:

  1. Waorani-vrouwen opleiden tot gemeenschapstoezichters die met GPS en camera in de hand ongeoorloofde praktijken meteen kunnen melden en zo hun territorium nog beter kunnen beschermen.
  2. de duurzame productie van cacao ondersteunen zonder dat daarvoor bomen moeten worden gekapt. Een heerlijke eigen chocoladereep die het fino de aroma-label draagt is het resultaat. De opbrengsten worden geïnvesteerd in de productieketen en houden de vrouwenvereniging mee draaiende.
  3. volop inzetten op het potentieel van bamboe als alternatief voor de illegale en helaas lucratieve houtkap en inwoners opleiden tot lokale specialisten in bamboeconstructies.

DONEER NU EN BESCHERM MEE HET RESERVAAT VAN DE WAORANI

« Terug