Vandaag is ‘Earth overshoot day’: de dag waarop we jaarlijks de draagkracht van onze aarde overschrijden

kleine.pngwoensdag 01 augustus 2018

Op 1 augustus heeft de mensheid de laatste beetjes van het natuurbudget van dit jaar opgesoupeerd. We overschrijden met andere woorden de draagkracht van onze natuur. In vergelijking met de rest van de wereld doet België het nog veel slechter. Met schaamrode wangen vierden we onze nationale Earth Overshoot Day al op 2 april van dit jaar.

Het is Earth Overshoot Day - de datum waarop onze vraag naar natuurlijke grondstoffen het ecologische aanbod van onze aarde overstijgt. In slechts zeven maanden hebben we alle grondstoffen verbruikt die de aarde in 1 jaar kan produceren. Om onze honger naar grondstoffen te stillen, hebben we ondertussen niet 1 maar 1,7 planeten nodig. 

Global Footprint Network berekent elk jaar Earth Overshoot Day aan de hand van de globale ecologische voetafdruk. Deze houdt rekening met de impact van de mens op onze aarde zoals de vraag naar voedsel, hout, vezels (katoen), uitstoot van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen, constructie van gebouwen, wegen en andere infrastructuur, etc.

De vroegste Overshoot Day ooit

Vroeger was de natuur steeds in staat zich te herstellen en de menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sindsdien overtreft de consumptie wat de aarde jaarlijks kan produceren en stoten we meer CO2 uit dan diezelfde aarde kan absorberen. 1 augustus is de vroegste Earth Overshoot Day sinds het eerste globale ecologische deficit uit de jaren 1970.

De grootste kost van deze ecologische overbesteding? Ontbossing, zoetwaterschaarste, bodemerosie, biodiversiteitsverlies en de opwarming van onze atmosfeer, wat leidt tot klimaatverandering, ernstige droogtes, bosbranden en orkanen.

Schaamrood

In vergelijking met de rest van de wereld doet België het zowaar nog veel slechter. Met schaamrode wangen vierden we onze persoonlijke Earth Overshoot Day al op 2 april van dit jaar. Er zijn slechts 12 landen in de wereld die sneller de draagkracht van de natuur overschrijden. We delen deze top ranking met grootmachten als de VS, Australië en Canada en golfstaten als Koeweit, Bahrein of Qatar.

Oplossingen

Er zijn vier oplossingsgebieden geïdentificeerd met een groot potentieel om deze scheve ecologische verhouding aan te pakken:

- Steden: Als we autorijden halveren en we vervangen dit door openbaar vervoer (1/3) en wandelen en fietsen (2/3), kunnen we de datum van Overshoot Day 12 dagen verlaten.

- Energie: Indien we de koolstofcomponent van de globale ecologische voetafdruk van de mensheid met 50% zouden kunnen verlagen, zou de datum maar liefst 93 dagen verschuiven.

- Voedsel: Als iedereen in de wereld voedselverspilling zou halveren, de impact van zijn/haar dieet zou inperken, en een gemiddelde hoeveelheid calorieën zou eten, zouden we de datum 38 dagen kunnen verplaatsen.

- Bevolking: Als een gezin op de twee een kind minder zou hebben, zouden we Earth Overshoot Day  tegen 2050 30 dagen kunnen uitstellen.

 

« Terug