Nomineer jouw lievelingsboom van het jaar 2018

Ouffet9.jpgdinsdag 19 juni 2018 10:24

BOS+ en partners gaan op zoek naar de interessantste en opmerkelijkste bomen in België. Niet per se de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal.

BOS+ en partners gaan weer op zoek naar de opmerkelijkste bomen in Vlaanderen en Brussel. Het verhaal, de geschiedenis en het belang van de boom voor zijn omgeving en de maatschappij zijn belangrijk voor de beoordeling. Een vakjury beoordeelt de genomineerde bomen en stelt een shortlist op, daarna is het aan jou om je stem te laten horen.

Individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente? Werkelijk ie-de-reen kan een boom nomineren tot 15 juli.  De inzender van de winnende boom wint een opleiding bij Inverde.

Klik op onderstaande link, vertel het verhaal van je boom en voeg een mooie foto toe. Als je boom wint, wordt hij in de watten gelegd, mag hij zich een jaar lang “Baillet Latour Boom van het Jaar” noemen en mag hij meedingen naar de titel ‘European Tree of the Year’!

Nomineer hier je boom

De Baillet Latour Boom van het Jaar is een initiatief van SBNL-V, ELO, ANB, Landelijk Vlaanderen, De Bosgroepen, Société Royale de Forestière en BOS+. De Baillet Latour Boom van het Jaar wedstrijd is geïnspireerd op de bestaande Europese Boom van het Jaar, een Tsjechisch initiatief dat naar Europees niveau is gebracht door de Environmental Partnership Association (EPA) in samenwerking met ELO. De Europese wedstrijd telt nu 15 deelnemende Landen. Het doel van het initiatief is kennis en interesse te promoten voor bijzondere bomen.

Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat 'Baillet Latour Boom van het Jaar'. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.

Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Vlaamse provincie en  het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgend jaar is het opnieuw de beurt aan de Waalse provincies het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bomen van regio Brussel kunnen dus elk jaar genomineerd worden. Zowel bomen op privaat land even als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat gesteld worden.

Eens de 6 laureaten bekend worden gemaakt kan het publiek beginnen stemmen voor hun lievelingsboom op de website. De Belgische winnaar zal ons het volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de 'Europese Boom van het Jaar'! 

Vorige winnaars 

2017

SOORT: LINDE (TILIA CORDATA)
LEEFTIJD: 400 JAAR
REGIO: BIOUL, WALLONIË, BELGIE
Totaal aantal stemmen: 1,701

2016

De Dorpslinde van Massemen 

SOORT: LINDE (TILIA CORDATA)

REGIO: Oost-Vlaanderen, BELGIE
 
Totaal aantal stemmen: 6,546

« Terug