Feest in het Middelheimmuseum

handjes.pngdonderdag 17 mei 2018 14:37

Vandaag verzamelden we, samen met MUS-E Belgium, de medewerkers van het Middelheim en 180 leerlingen uit 2 Antwerpse basisscholen voor een groot feest in het beeldenpark. Het voorbije jaar werkten we samen aan het project ‘Kleur het Bos van je Dromen’: een ontwikkelings-educatief traject dat natuur- en milieuthema’s via artistieke werkvormen in de klas brengt. Vandaag wordt er nog eenmaal gespeeld, gezongen en gedanst als sluitstuk van dit traject.

Kunst en duurzame ontwikkeling gaan hand in hand

‘Kleur het bos van je dromen’ is een samenwerking tussen BOS+ en kunstenorganisatie MUS-E Belgium. Zo steken we onze eigen boodschap - kinderen te laten stilstaan bij het belang van bos en natuur in het dagelijks leven van vroeger en nu, hier en in het Zuiden - in een nieuw jasje. Dankzij de samenwerking met MUS-E Belgium en het Middelheimmuseum kunnen we hen dat niet enkel vertellen maar, via kunsteducatie, ook zelf laten beleven.”

Trouwringen in de bomen

Voor de 9 deelnemende klassen startte het traject met een interactieve rondleiding in het beeldenpark. We tonen kinderen hoe kunstenaars zich laten inspireren door het bos, en laten hen stilstaan bij welke rol natuur- en milieuthema’s spelen bij de creatie van het werk. Dankzij de enthousiaste gidsen van het museum ontdekten de kinderen heel wat verbanden tussen kunst, natuur en cultuur. Maar ook hun eigen fantasie helpt daarbij een handje. Metalen ringen in de bomen (het werk ‘Mama’ van Jef Geys) werden voor hen trouwringen, de oude beuken een bruidspaar, kunst en natuur versmolten.   
         

Kleur een bos, dans de lente

Na de rondleiding ging het project verder in de klas, met een artistiek na-traject onder begeleiding van professionele kunstenaars. Leerlingen, leerkrachten en kunstenaars ‘co-creëerden’ een voorstelling van wat het bos, de natuur en de seizoenen voor hen betekenen. Kunstenaar Patries Wichers ziet het zo: “De ateliers zijn een manier om kinderen op een andere manier te laten leren over kunst en natuur; door te doen in plaats van erover te horen. Ik vertel weinig, maar laat hen vooral zelf overgaan tot actie. Zo blijft het ook echt hangen.”     

Feest in het beeldenpark

Vandaag wordt het project voor deze kinderen feestelijk afgesloten. Er is ruimte om de werken uit de ateliers aan elkaar te tonen, er wordt samen gezongen en afsluiten doen we met een heuse ‘bosbar’. Maar hiermee stopt het nog niet helemaal. De rondleiding ‘Natuur en Kunst’ wordt opgenomen in het museumaanbod voor scholen. Het project zelf trekt volgend jaar naar Turnhout, waar we een even enthousiast publiek hopen te bereiken.

« Terug