Uitbreiding Hortelbos vergt afbraak van 3 kilometer afsluitingen met betonnen palen en prikkeldraad

Afsluiting.pngdinsdag 10 april 2018 07:54

In 2012 kocht Limburg.net, de afvalintercommunale van Limburg, 8,3 hectare gronden aan in de vallei van de Mangelbeek (Houthalen-Helchteren). Op veel percelen troffen we afval, zo'n 3.000 meter afsluitingen, koterijen, en veel grote alleenstaande en sterk beschadigde bomen aan.

In 2012 kocht Limburg.net, de afvalintercommunale van Limburg, 8,3 hectare gronden aan in de vallei van de Mangelbeek (Houthalen-Helchteren). Na lange onderhandelingen met meer dan dertig verschillende eigenaars, konden we het Hortelbos verder uitbreiden tot een totale oppervlakte van 15 hectare.  

Deze aankopen kaderden in het CO2-bossen-project, een bosuitbreidingsproject in samenwerking met BOS+ dat in 2018 zijn twintigste verjaardag viert. Op veel van de nieuw aangekochte percelen troffen we een troosteloze boel aan: her en der afval, naar schatting minstens 3.000 meter afsluitingen met betonnen palen en prikkeldraad, koterijen, veel grote alleenstaande bomen die sterk beschadigd waren door vraatschade door paarden.

De voorbije jaren investeerde Limburg.net veel in de bebossing van de site. Recent werden die investeringen beloond met een bijkomende ondersteuning van de provincie Limburg. Met het budget van de provincie werden zo’n 1.300 meter afsluitingen afgebroken en werden er beheermaatregelen genomen worden ten behoeve van wilde bijen. In 2019 zal er ook een wandelpad aangelegd worden en zullen we het Hortelbos feestelijk openen.

Een groot deel van deze afsluitingen, die visueel een smet zijn, werden de afgelopen weken, voordat het broedseizoen begon, verwijderd door een maatwerkbedrijf. Hierbij werden de grote middelen ingezet: kranen, tractoren, containers… Door te werken met enkele vastgelegde pistes, beperkten we de bodemverstoring. Er groeide hier en daar waardevolle bosflora in het Hortelbos, deze zones werden afgezet zodat daar zeker geen schade werd toegebracht.

« Terug