Essersbos gered!

DSC05435.jpgvrijdag 30 maart 2018 11:38

Geschenkje voor iedereen die het bos wél genegen is. Op 21 maart, de Internationale Dag van de Bossen, heeft de Raad van State de inkleuring van het Essersbos als industriegebied vernietigd.

Geschenkje voor iedereen die het bos wél genegen is. Op 21 maart, de Internationale Dag van de Bossen, heeft de Raad van State de inkleuring van het Essersbos als industriegebied vernietigd.

Met die beslissing wordt bos weer natuurgebied en kan het logistieke bedrijf H. Essers niet meer op deze plaats uitbreiden. BOS+ is helemaal vóór jobcreatie maar dit kan en mag niet ten koste gaan van Europees beschermd bos, zeker niet in een regio met zoveel beschikbare bedrijfsgronden.

Yes, we can!

We hebben de minister en Essers steeds gewaarschuwd dat ze zich in juridisch drijfzand begaven, maar onze boodschap werd genegeerd. Wellicht omdat we ongenuanceerd en demagogisch waren? Deze overwinning hebben we zeker niet alleen behaald; grote dank aan iedereen die er mee de schouders onder zette! Yes, we can!

In 2013 ontboste Essers nv het eeuwenoude en waardevolle Ferrarisbos in Wilrijk, omwille van een "dringende economische nood". Wie vandaag de site gaat bekijken, vindt een troosteloos braaklandschap, waar sinds de kap nog geen spade in de grond is gestoken.

In 2015 liet het logistieke bedrijf zijn oog vallen op 11 hectare bos in Genk/Zonhoven. Daarop ontstond een storm van verontwaardiging bij publieke opinie, opiniemakers en milieuverenigingen.

Een symbooldossier

Het Essers-dossier was een symbooldossier geworden. Het was een mogelijke dominosteen. Als het op papier goed beschermde Essersbos zou verdwijnen, dan zou geen enkel stuk natuur in Vlaanderen nog veilig zijn en zou het volledige natuurbeleid op losse schroeven komen te staan.

Er liepen verschillende juridische procedures van BOS+, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu tegen Essers nv. 

Onder druk van de publieke opinie en natuurverenigngen zoals BOS+, beloofde Transportfirma H. Essers vervolgens dat ze de procedure bij de Raad van State zou afwachten en de omstreden kap van het Essersbos in Genk uit eigen beweging zou uitstellen tot er een uitspraak was over de grond van de zaak. Nu de Raad Van State de inkleuring van het Essersbos als industriegebied vernietigd heeft, is het doek definitief gevallen rond het Essersdossier.

"Bijzonder jammer", aldus Schauvliege

Dan rest ons nog de reactie van de bevoegde minister te vermelden. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vindt het "bijzonder jammer" dat de Raad van State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van het Limburgse transportbedrijf Essers heeft vernietigd. Dat heeft de CD&V-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Johan Danen (Groen) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

Schauvliege laat het arrest juridisch onder de loep nemen en legt de kwestie dan voor aan de Vlaamse regering.

« Terug