Hoe gebouwen te recycleren en waarom schimmels de wereld zullen veranderen: nieuwe Maakbaar lezingen

schoenen_mycelium_bannervrijdag 16 februari 2018 10:04

Met ons project Maakbaar tonen we welke slimme en duurzame keuzes ontwerpers kunnen maken door te vertrekken van inspiratie uit de natuur. Zo inspireren we andere ontwerpers, maar ook het grote publiek. In deze twee nieuwe voorjaarslezingen brengen we het verhaal van ROTOR - een collectief dat zich concentreert op recycling van industriële en bouwmaterialen - en van de opkomende beweging rond mycelium (zwamvlokken) en andere nieuwe biomaterialen met schoenontwerpster Kristel Peters en bio-ingenieur Winnie Poncelet.

Ontwerpers geven niet alleen vorm aan producten, maar ook aan een groot deel van de wereld rondom ons. Het project Maakbaar toont welke slimme en duurzame keuzes ontwerpers kunnen maken door te vertrekken van inspiratie uit de natuur. In deze twee nieuwe voorjaarslezingen brengen we het verhaal van ROTOR - een collectief dat zich concentreert op recycling van industriële en bouwmaterialen - en van de huidige beweging rond mycelium (zwamvlokken) en andere nieuwe biomaterialen met schoenontwerpster Kristel Peters en bio-ingenieur Winnie Poncelet.

15 maart 2018, 20u, Campus Faydherbe Mechelen: lezing ROTOR 'Current Preoccupations / bedenkingen van het moment'
[W]interieur avond i.s.m. Faydherbe Academie Thomas More 

Met Maarten Gielen, zaakvoerder van Rotor. Rotor is een collectief dat zich concentreert op recycling van industriële en bouwmaterialen. Ze richtten Rotor Deconstruction op waarmee ze op een professionele manier kantoren afbreken en nog bruikbare materialen stockeren en doorverkopen. Daarmee werden ze dé voorvechters van circulariteit in de Vlaamse bouwsector. Maarten Gielen wil deze avond zijn bedenkingen van het moment met de zaal delen. 
Toegang is gratis. Meer info en registreren kan via deze link. 

23 april 2018, 20u, STUK Leuven: lezing Kristel Peters & Winnie Poncelet 'Kunnen schimmels de wereld veranderen?
i.s.m. Green Office KU Leuven, Leuven 2030 en STUK

Maak kennis met mycelium, de ondergrondse schimmeldraden van paddenstoelen die vandaag hun opmars maken als ‘het groene materiaal van de toekomst’ in mode en design. Winnie Poncelet (Magma Nova) schetst een beeld van de biodesign beweging in binnen- en buitenland: een innovatieve community van wetenschappers en designers die in open bio-labo’s zoeken naar de materialen van morgen. Kristel Peters (Cojak) deelt haar ervaringen als schoenontwerpster met natuurlijke, ‘groeiende’ materialen als alternatieven voor de vervuilende leer- en textielindustrie. In haar project Rethinking High Fashion Shoes droomt ze van een hoogwaardige, circulaire schoen uit mycelium.
Toegang is gratis, maar registreren verplicht via deze link

Deze lezingen kaderen in de reeks ‘Maakbaar’: sociaal, ecologisch en economisch duurzaam design, geïnspireerd door de natuur. Een project van BOS+ in samenwerking met de OVAM, Flanders DC, Aider Peru en Design Museum Gent. Met steun van Vlaanderen en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
Voor meer info en de volledige agenda, zie www.duurzaamdesign.be

« Terug