Lokaal hout verwarmt het Bierbeekse gemeentehuis

Levering Houtsnippers Gemeentehuis Bierbeek (08/12/2017) (c) Agrobeheercentrum ECO2

Levering van lokaal geoogste houtsnippers aan het lage-energie gemeentehuis in Bierbeek. 8/12/2017. Met Tie Roefs, Deputé

donderdag 21 december 2017 13:01

Kan het hout, afkomstig van duurzaam beheerde houtkanten, het gemeentehuis in Bierbeek verwarmen? Op die vraag wil het project ‘Hout van het Dijleland’ een antwoord bieden. Agrobeheercentrum ECO2, BOS+ en de gemeente Bierbeek gingen op zoek naar een antwoord.

Bierbeek heeft een nieuw gemeentehuis, met een heel lage energievraag. De weinige benodigde energie wordt opgewekt door een biomassaketel die houtsnippers als grondstof gebruikt. Op 8 december werd een eerste lading "houtsnippers van hier" aangeleverd. Deze snippers zijn afkomstig van het beheer van enkele Bierbeekse houtkanten, die werden beheerd door Bierbeekse landbouwers. Een hele korte keten dus.

Houtige elementen zijn een belangrijk cultuurhistorisch onderdeel van het Vlaamse landschap. Door het verlies van hun economische waarde, worden vele historische houtkanten niet meer beheerd of zijn ze verdwenen. De landschappelijke en ecologische functie van houtkanten komen zo onder druk. Nochtans kan lokaal hout uit landschapsbeheer een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame, lokale en circulaire economie.

Realisaties

In experimentele fase zijn er binnen het project beheerwerken uitgevoerd aan 1 km houtkanten. De opbrengst ligt in de grootorde van 20 ton verse houtsnippers. Daarnaast zijn 30 km houtkanten geïnventariseerd en is er herstelbeplanting uitgevoerd in 2 houtkanten. De belangrijkste realisatie is echter dat het houtkantenbeheer bespreekbaar gemaakt wordt en dat al de lokale actoren rond de tafel zitten rond het hakhoutbeheer.

Meer info: https://www.bosplus.be/nl/beheerprojecten/lokaal-hout-voor-groene-energie

Persartikels

Het persbericht kan u hier lezen.

11/12/2017 - Bierbeek verwarmt gemeentehuis met lokale houtsnippers (VILT)

10/12/2017 - Gemeentehuis trotseert winter met lokale biomassa (Het Nieuwsblad Online)

09/12/2017 - Gemeentehuis Bierbeek trotseert de kou met lokale biomassa (De Standaard Online)

08/12/2017 - Gemeentehuis verwarmd met eigen hout (ROB tv)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20171208_Perstekst Hout Dijleland_final.pdf884,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug