Lokale inheemse gemeenschappen hebben sleutel in handen voor globale klimaatsverandering

39148765532_3e2ac8c16d_o.jpgwoensdag 20 december 2017 16:22

Onze man van BOS+, Pieter Van De Sype, is samen met professionals uit een brede waaier van sectoren aanwezig op het Global Landscapes Forum. Van ‘wicked problems’ zoals de klimaatverandering naar concrete oplossingen; dat is de opzet van dit forum. Een verslag van dag 1.

Onze man van BOS+, Pieter Van De Sype, is samen met professionals uit een brede waaier van sectoren aanwezig op het Global Landscapes Forum. Ze slaan er de handen in elkaar om complexe problemen zoals klimaatsverandering, verlies aan biodiversiteit of voedselzekerheid het hoofd te bieden. Van ‘wicked problems’ naar concrete oplossingen; dat is de opzet van dit forum.

Op het programma van de eerste dag: de cruciale rol die inheemse gemeenschappen vervullen in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van biodiversiteit. Een thema dat ook BOS+ nauw aan het hart ligt.

De algemene teneur op het Global Landscape Forum is duidelijk: inheemse gemeenschappen zijn cruciaal in het kostenefficiënt tegengaan van klimaatsverandering en het behouden van de biodiversiteit. Hun levenswijze houdt bossen en andere ecosystemen op hun grondgebied in stand waardoor broeikasgassen in de vegetatie en de grond worden gehouden. Daarnaast zijn ze ook nog eens echte stewards van de biodiversiteit.

Geen woorden maar daden

Deze cruciale rol staat echter onder permanente hoogspanning. Maar al te vaak worden inheemse gemeenschappen van hun grondgebied verdreven. Hun levenswijze komt zo erg in gedrang. Hoewel de rechten van deze gemeenschappen steeds meer worden vastgelegd in wetgevende kaders, worden er ook meer en meer inheemsen vermoord. Daarnaast zijn inheemse gemeenschappen vaak nog geen officiële bezitters van hun eigen territorium.

Voor de forumleden in Bonn en BOS+ is het duidelijk: “de overgang van retoriek en mooie woorden op fora naar een echte implementatie van de opgestelde wetten op terrein, is dringend nodig.”

Een bron van kennis

Niet alleen moeten we de landrechten van inheemse gemeenschappen respecteren. We moeten ook erkennen dat inheemse gemeenschappen een belangrijke bron van kennis zijn. Het hele uitganspunt van het forum zit namelijk ingebed in hun levenswijze: een holistische manier om een gebied duurzaam te beheren. Daarom wordt op het forum geijverd om zoveel mogelijk van hen te leren. Ook BOS+ erkent die cruciale rol en werkt al vele jaren rond het versterken van inheemse gemeenschappen.

“We stellen samen met hen levensplannen op waarin hun duurzame manier van omgaan met het landschap op lange termijn wordt vastgelegd. Daarnaast versterken we inheemse organisaties om zich beter te kunnen laten gelden tussen andere actoren en tegenover de overheid. Een verbeterd inkomen draagt ook bij tot die sterkere positie. Dat doen we dan weer via capaciteitsopbouw voor een duurzamere productie”, besluit Pieter.

Lees hier meer over het Global Landscapes Forum

« Terug