Global Landscapes Forum 2017: van ‘wicked problems’ naar concrete oplossingen

Pieter.jpgwoensdag 20 december 2017 11:14

Op 19 en 20 december vindt in Bonn het Global Landscapes Forum plaats. Professionals uit een brede waaier van sectoren en onderzoeksvelden gaan op zoek naar concrete klimaatacties. Onze man van BOS+, Pieter Van De Sype, neemt deel aan het forum en brengt verslag uit.

Op 19 en 20 december vindt in Bonn het Global Landscapes Forum plaats. Tijdens dit forum gaan professionals uit een brede waaier van sectoren, onderzoeksvelden en instellingen op zoek naar concrete klimaatacties voor een duurzame globale ontwikkeling. Onze man van BOS+, Pieter Van De Sype, neemt deel aan het forum en brengt verslag uit.

Het Global Landscapes Forum brengt professionals uit een brede waaier van sectoren, onderzoeksvelden en instellingen samen. Ze gaan er op zoek naar concrete oplossingen voor de grootste uitdagingen van vandaag. Op het programma: thema’s zoals klimaatsverandering, voedselzekerheid of degradatie van biodiversiteit.

Een integrale aanpak

Het forum zoekt oplossingen vanuit een landschapsbenadering. “We zoomen uit en kijken naar het samenspel van alle betrokken factoren binnen de gebieden waar de problemen zich ontwikkelen. Enkel vanuit een holistische visie kunnen we rekening houden met de gigantische complexiteit die zich voordoet”, zegt Pieter Van De Sype van BOS+.

Het Forum vindt sinds 2013 jaarlijks plaats, en is ontstaan uit de samensmelting van de zij-events van de COP rond landbouw en bos. In beide sectoren werd steeds meer erkend dat echte oplossingen voor de klimaatsverandering niet afzonderlijk uit ieders veld van expertise zouden komen. Een integrale aanpak is hoognodig. Een voorbeeld: terwijl landbouw een belangrijke oorzaak van ontbossing is, is het bos en zijn watervoorziening wel cruciaal voor de landbouwproductie zelf.

Van everything is connected tot connecting communities

Van klimaatslimme landbouw en financiering van bosrestauratie tot de rol van inheemse gemeenschappen voor het behoud van biodiversiteit. De thema’s die aan bod komen tijdens het forum zijn heel divers. Het motto tot op heden: Everything is connected. “Een systeemvisie die ons helpt om complexiteit van de problemen te erkennen.”, aldus Pieter van BOS+.

Maar minstens zo belangrijk: connecting communities. De samenwerking tussen sectoren en de interactie tussen verschillende gebieden en landgebruiken zijn daarom belangrijke aspecten van de landschapsbenadering. Ook voor BOS+ is die holistische landschapsbenadering een juiste vorm van werken en vaak de leidraad bij het ontwerpen en implementeren van projecten op het terrein.

Lees hier het verslag van dag 1 van het Global Landscapes Forum

« Terug