Van fruitleer tot duizendknoop fineer

Maakbaar_LUCA3maandag 13 november 2017 16:12

Studenten LUCA zoeken naar nieuwe, duurzame materialen uit de natuur

Studenten LUCA zoeken naar nieuwe, duurzame materialen uit de natuur

Met het project Maakbaar wil BOS+ duurzaamheid op de Vlaamse design agenda zetten. Dat doen we in samenwerking met professionele ontwerpers, maar ook met ontwerp-opleidingen en hun studenten. Samen met scholen en docenten schrijven we opdrachten uit waar het leren van bos en natuur als startpunt wordt genomen voor meer duurzaam design. En dat leverde al boeiende resultaten op. 

De eerste Maakbaar uitdaging gaven we eind september in de Genkse C-mine campus, aan een samengestelde groep studenten Product Design (LUCA) en Interieur en Meubel (Thomas More). In een tweedaagse ecodesign challenge, een samenwerking tussen BOS+, LUCA, Cirkelsector en de OVAM,  gingen deze jonge ontwerpers aan de slag met lokale, natuurlijke reststromen. Hun uitdaging: vertaal een natuurlijke en secundaire reststroom uit de regio Genk naar een nieuwe, duurzame materiaaltoepassing. Een inleiding van het provinciaal natuurcentrum en een namiddag veldwerk in het Hortelbos, een CO2-bos van Limburg.net, toonden hen de praktijk van natuurbeheer en de potentie van de stromen die daaruit voortkomen.  

Wat als deze ontwerpers een nieuw materiaal kunnen ontwikkelen op basis van invasieve soorten (vaak actief bestreden in onze natuurgebieden), wol uit begrazingsbeheer (nu nog heel moeilijk lokaal en aan een degelijke prijs te verkopen) of in overvloed beschikbaar maaisel? Beperkt in tijd, maar begeleid door experts stortten de studenten zich in hun onderzoek en experiment. Er werd gevlochten, gekookt, gedroogd, gemalen, gehakseld en gezocht. Na twee dagen werden de eerste resultaten gepresenteerd in een mini-tentoonstelling. Het werd een prille aanzet voor het valoriseren van ondergewaardeerde, natuurlijke stromen, maar vooral de start voor een semester van verder onderzoek. 

 

Terwijl de product designers verder werkten, kreeg de opdracht vorige week een vervolg in Gent. Tijdens een bijzondere workshop week kregen studenten interieurvormgeving uit de verschillende LUCA campussen dezelfde vraag voorgeschoteld; ook zij bogen zich een week lang over natuurlijke materialen en reststromen. Op een symposium gingen ze in dialoog met hun Genkse collega’s, die er hun tussentijdse resultaten presenteerden. We zagen experimenten met Reuzenbalsemien en Japanse Duizendknoop fineer, maaisel papier, leer uit fruitafval of bacteriën, en toepassingen met mycelium. Dankzij die nieuwe input kon de ‘nieuwe lichting’ dan meteen aan de slag om tot nieuwe toepassingen te komen.  

Vrijdag stelden de studenten in Gent tentoon. Zij verrasten onder meer met eet- en drinkgerei op basis van fruit, of een zelf ontwikkelde verfcollectie op basis van verzamelde herfstbladeren. Nog tot 21 december werkt de delegatie uit Genk aan de uitdaging verder. Maakbaar is alvast benieuwd naar de resultaten. 

 

Volg dit project ook op www.duurzaamdesign.be

« Terug