De tien MAAKBAAR-ontwerpers zijn bekend

Maakbaar_ontwerpers_lowres.JPGmaandag 06 november 2017 12:34

MAAKBAAR is een project van BOS+ over sociaal, economisch en ecologisch verantwoord design dat designers de mogelijkheid biedt een onderzoek aan te gaan of hun duurzaam idee uit te bouwen tot een volwaardig product. BOS+ begleidt dit project samen met Flanders DC, de OVAM, AIDER Peru en het Designmuseum Gent.

De belangrijkste resultaten van dit co-creatief project zullen worden gebundeld in een internationaal rondreizende tentoonstelling die zal halt houden in 2019 op de Milan Design Week, in het Design museum Gent en op de designbeurs Casa Cor in Lima.

Voor het project zijn tien ontwerpers geselecteerd op basis van een open oproep. Ze kwamen enkele weken geleden voor de eerste keer samen in de Gentse Watt Factory en kregen de kans hun ideeën te delen met elkaar en met ons. Wij stellen ze kort aan u voor.

Gentse studente en meubelontwerpster Heleen Sintobin kwam als eerste aan het woord. Naast haar masteropleiding in design furniture aan Central Saint Martins te Londen, is ze de laatste jaren volop aan het experimenteren met het plantaardig looien van leder. Ze is geïnteresseerd in de kleurreacties in leder die onder meer door vinegaroon kunnen ontstaan. Hoe ze dit proces kan manipuleren, stimuleren en controleren zou zij graag onderzoeken tijdens Maakbaar.

Vervolgens nam Sep Verboom het woord. Met Livable streeft hij er naar een ecologisch en sociaal project op te bouwen waarin de volledige duurzame cirkel wordt gesloten. Hij wilt ontwepers connecteren met gemeenschappen uit het Zuiden en deze vervolgens koppelen aan industrie om op die manier lokale verhalen naar buiten te brengen, en van een lokaal geproduceerd iets een commercieel verhandelbaar en duurzaam product te maken.

Filip Janssens maakt al jaren modulaire wandkasten die zowel open als gesloten zijn en tegelijk zeer organische vormen aannemen. Met Maakbaar wenst hij te experimenteren met bijzonder materialen uit het bos, zoals mycelium, het ondergrondse zwamvlokkennetwerk van paddenstoelen.

Kristel Peters maakt al een tijdje gebruik van natuurlijke materialen zoals boomschors en paddenstoelen. In het schoenontwerpen werkt ze met een modulair systeem waarbij de zool en de hak van de schoen wordt 3D-geprint en kan verwijderd worden van de rest van de schoon. Voor de biologisch afbreekbare bekleding is ze nog in de experimenteer-fase. Zo heeft ze al proberen werken met schimmels, paddenstoelen, maar geen enkel materiaal is even sterk als leder. Toch zou ze een schoen willen ontwikkelen die én modulair én biologisch afbreekbaar én voldoende stevig is waardoor de consument meer schoenen heeft met minder materiaal.

Philippe Martens werkt aan zijn eigen holle houten surfplanken, die hij ook nog eens zo duurzaam mogelijk probeert te maken. Maar, zegt hij, moesten we een levenscyclusanalyse doen zouden zijn borden nóg verbeterd kunnen worden. Dus zou hij graag experimenteren met meer materialen. Vandaag maakte hij gebruik van hout, kurk, kunststof en epoxyhars. Met Maakbaar wenst hij natuurlijke bindmiddelen en nieuwe constructietechnieken te ontdekken, om surfen nog duurzamer en ecologischer te maken.

Emma Ribbens zal dan weer werken rond een eerder sociaal project. Dit project startte ze met de vraag: hoe kan ik als ontwerper kinderen op een duurzame manier helpen tijdens een humanitaire crisis? Ze trok naar het vluchtelingenkamp van Calais waar ze reeds snel kennismaakt met de fantasie van kinderen. Ze ontwikkelde multifunctionele speelhuisjes met constructiematerialen zoals oude zeilen, fietsbanden die de kinderen de mogelijkheid gaven om op een kindvriendelijke wijze eigen benodigdheden te bouwen zonder de afvalberg te vergroten. Deze doelgroep wordt in haar project dus niet als passieve ontvanger maar als actieve actor van het ontwerpproces beschouwd.

Pieter Dondeyne en Charlotte Antoons focussen zich op processen en op het sluiten van kringlopen door een onderzoek te doen naar de bruikbaarheid van paddenstoelen voor de productie van bier, en omgekeerd, het kweken van paddenstoelen op restproducten van het brouwproces.

Ook Roel Vandebeek wenst natuurlijke materialen te gebruiken in zijn ontwerpen. Met Maakbaar wilt hij op zoek gaan naar hoe dennenappels toepasbaar zijn in architectuur en design. Hun vorm en compactheid/openheid zouden namelijk heel veel mogelijkheden kunnen bieden.

Product ontwikkelaar Jan Velthuizen ging reeds aan de slag met dennenappels. In het verleden heeft hij namelijk een reeks experimenten gedaan met hernieuwbare stoffen afkomstig van afvalstromen uit de natuur, de landbouw of de voedselindustrie. Daarvan maakte hij plaatmateriaal waarin hij natuurlijk bindmiddel gebruikte. Naast plaatmateriaal paste hij dennenappelsnippers toe in enkele 3-dimensionale vormen, waaronder een stoel. Echter bleek deze stoel niet stevig en natuurlijk genoeg te zijn omwille van de gebruikte gelatine. Met Maakbaar wil hij op zoek gaan naar een dennenappel plaatmateriaal met een hoge decoratieve waarde en een 100% natuurlijk, plantaardig en sterk bindmiddel (zoals bv. biohars). Dit plaatmateriaal zou toepassing kunnen vinden in een product of meubel ter demonstratie.

Ben Hagenaars wilt gedurende het Maakbaar-traject zijn project 'RE-SET' verder uitbouwen. Hij is geïnteresseerd in hoe ontwerpers systemen kunnen opzetten waarbij je het product niet gaat aanbieden als afgewerkt product op zich maar als dienst. Het idee achter dit model is dat het product wordt niet wordt verkocht maar wordt gerealiseerd. Hij wilt een eenvoudig ontwerp met een modulair systeem aanbieden, dat er voor zorgt dat de eindgebruiker kan deelnemen in het model. RE-SET is dus een modulair en circulair meubelsysteem, dat is ontworpen om gemakkelijk te configureren en opnieuw te construeren.  

(Verslag: Nele Du Bois)

« Terug