Colombia: 6 coca-telers gedood tijdens protest

colombia.jpgwoensdag 11 oktober 2017

Op 5 oktober, amper een maand na de moord op 6 landbouwers in Peru, werden 6 Colombiaanse landbouwers gedood en minstens 21 gewond tijdens een protest tegen het ontruimen van hun velden. De landbouwers vormden een ‘menselijk schild’ om hun coca-velden te beschermen tegen ontruiming. Getuigen beschuldigen het leger, maar dat wijst op zijn beurt naar FARC-dissidenten.

Vredesakkoord

In september 2016 werd een vredesakkoord ondertekend tussen de Colombiaanse overheid en FARC. Een hoofdbepaling daarin is dat de overheid jobs creëert die de illegale coca-teelt kunnen vervangen, waarbij landbouwers eenzelfde of hoger loon verdienen. Met deze overeenkomst in het achterhoofd is het duidelijk waarom landbouwers hun velden willen beschermen tegen het beleid van de overheid om ze te ontruimen zonder een alternatief te voorzien.

FARC en ontbossing

In een vorig artikel gebaseerd op cijfers van Global Forest Watch zagen we dat het verlies aan bosoppervlakte in Colombia sinds 2007 met 50% daalde. FARC had de controle in handen en zorgde ervoor dat boeren op 20% van hun land het bos behielden. Zo waren ze beschermd tegen luchtaanvallen van de overheid. Sinds het vredesakkoord in 2016 steeg de ontbossing in Colombia met 44%. De zones die werden achtergelaten door FARC werden ingenomen door andere groepen die winst maken door ontbossing. Colombia verbond zich op de klimaattop in Parijs tot nulontbossing tegen 2020.

Bronnen

« Terug