Asai-vruchten uit de Amazone voor een betere gezondheid

Asai_ACEAA.jpg

Asai vruchten

dinsdag 26 september 2017 12:32

Meer bos is goed voor je gezondheid. Ook de vruchten van het bos kunnen daartoe bijdragen. De asai-vrucht uit het Amazonewoud bvb. is rijk aan antioxidanten, heeft een hoge nutritionele waarde en is dus een echte energiebooster.

Meer bos is goed voor je gezondheid. Bos draagt immers bij aan zuivere lucht en properder water en de enorme biodiversiteit aan planten in tropische bossen is bovendien ook de bron van vele medicatie vandaag de dag.

Maar ook de vruchten van het bos zijn goed voor je gezondheid. Zo behoort de asai-vrucht (ook acai geschreven) tot 1 van de 10 supervruchten ter wereld. De asai-vrucht is immers rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmers, heeft een hoge nutritionele waarde en is daarom een echte energiebooster. De vrucht ziet er een beetje uit als de blauwe besjes van bij ons en groeit hoog aan de palmboom Euterpe precatoria in het Amazonewoud. De vruchten kunnen twee keer per jaar worden geoogst, maar voor de oogst moet enige behendigheid aan de dag gelegd worden omdat ze enkele meters boven de grond hangen.

       

 

De ontdekking van deze supervrucht zorgt ervoor dat de vraag ernaar stijgt en de commercialisering ervan mogelijk wordt. In verschillende projecten rond duurzame bosbouw wordt er samengewerkt met gemeenschappen van boeren of inheemse volkeren in functie van de commercialisering van de asai. Men probeert daarbij uit te gaan van een ecologisch en socio-economisch duurzame strategie die de zorg voor hun bos hand in hand laat gaan met de commercialisering van de asai-vrucht. Op die manier draagt de commercialisering van de vrucht bij aan het integraal beheer van het bos en een extra inkomen voor de gemeenschappen. 

De commercialisering is uiteraard niet zo eenvoudig. Zonder afkoeling kan de vrucht na 48u beginnen rotten dus is het essentieel dat de oogst snel gebeurt en dat alle vruchten kunnen worden verzameld om te worden verwerkt in een verwerkingsfabriek. Het verwerkte product (de pulp) moet dan koel kunnen worden getransporteerd naar de bedrijven die de asai-pulp verder commercialiseren en zo de waardeketen rond maken. Dankzij de stijgende vraag over heel de wereld kunnen meer gemeenschappen meer inkomsten halen uit de productie van asai en op die manier ook bijdragen aan een beter beheer van hun bos, aangezien de noodzaak om het te kappen voor andere agrarische activiteiten zo verkleint.

« Terug