Een nieuw schooljaar: ons aanbod voor het lager onderwijs

gezusters hirngespinst.jpgdonderdag 21 september 2017 12:04

September: de start van het nieuwe schooljaar. Voor BOS+ betekent dat nieuwe workshops, nieuwe scholen, nieuwe uitdagingen. Wat brengt schooljaar 2017-2018?

September: de start van het nieuwe schooljaar. Voor BOS+ betekent dat nieuwe workshops, nieuwe scholen, nieuwe uitdagingen. Wat brengt schooljaar 2017-2018?

Onze partnerorganisatie, de Gezusters Hirngespinst, openden vorig weekend alvast het schooljaar in stijl met hun open keuken op het theaterplein in Antwerpen. Daar zullen ze tot en met 15 oktober samen met scholen, gezinnen en voorbijgangers de wereld repareren. Ze geven kinderen de ruimte om hun ideeën voor een betere wereld te uitten en gaan met hen op pad om deze reparaties effectief uit te voeren.

Vanaf 8 oktober barst natuurlijk de Week van het Bos los. Wist je dat er in het bos heel wat kampioenen leven? Ze zijn een kei in het opruimen van afval, blinken uit in samenwerking of zijn meesters in camouflage. Samen met je klas kan je kennismaken met de boskampioenen aan de hand van onze educatieve fiches. Deze zitten tjokvol tips, inspirerende ideeën én… verrassende uitdagingen! Wie aan de slag gaat met de fiches wint sowieso coole Week van het Bos plaktatoos. En er is meer: 5 klassen mogen gratis naar Technopolis en de allergrootste boshelden winnen een boswandeling met de vier Helden van Ketnet!

Met ons project Kleur het bos van je dromen gaan we dit schooljaar aan de slag met het Middelheimmuseum. De leerlingen van Klavertje Vier in Berchem en van De kleine Wereld zullen er vanaf oktober deelnemen aan een interactieve rondleiding over het belang van bos en bomen. Nadien gaan ze in de klas creatief aan de slag met dit thema onder leiding van een beeldend of bewegings-kunstenaar van MUS-E Belgium.

Heb je wel oren naar een creatieve aanpak en willen jullie graag iets bijleren over biodiversiteit? Dan is de Schatkist van de Natuur zeker iets voor jou. We starten met eenvoudige planten en bijhorende diersoorten. Stap voor stap bouwen we onze kennis uit. Een 'schatkaart' toont de biodiversiteit in en rond de school en een heuse schatkist bevat planten en dierenfiches. Wij komen een handje helpen op een biodiversiteit bevorderende actie. Inschrijven kan tot en met oktober.

Ondertussen gaan we verder met wat ondertussen de klassieker van onze educatieve projecten wordt: Het verhaal van Mascopiro. De periode rond de Week van het Bos is al goed gevuld met voorleessessies over heel Vlaanderen. Later op het jaar is het nog mogelijk om een verteluurtje te reserveren. We brengen het boek tot leven in de klas en ontdekken, proeven en ruiken bijzonderheden uit het Amazonewoud in de boskoffer.

Tegen het einde van dit jaar zullen we ook van start gaan met een nascholing voor leerkrachtenteams in samenwerking met Djapo. Djapo reikt je team werkvormen aan om met duurzaamheid aan de slag te gaan in de klas. De nascholing zorgt ervoor dat je als leerkracht meteen aan de slag kan met duurzaamheid en andere bosthema’s. 

Interesse om deel te nemen aan één van onze projecten? Laat het weten via ons interesseformulier.

« Terug