Zwarte eekhoorn gebruikt 'chunking' om zijn noten te sorteren en organiseren

eastern_fox_squirrel_holds_nut.jpg.990x0_q80_crop-smart.jpg

Photo: Dawn/flickr

donderdag 21 september 2017 11:02

Nadat zwarte eekhoorns hun noten hebben verzameld, leggen ze die niet willekeurig weg. Nee, ze sorteren de noten met vastberadenheid en subtiele hand, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers van UC Berkeley ontdekten dat zwarte eekhoorns hun noten sorteren per variëteit, kwaliteit en misschien zelfs volgorde van voorkeur. Ze rangschikken hun voorraad met behulp van 'chunking', een strategie die zowel mensen als dieren gebruiken om informatie te organiseren in kleinere, beter beheerbare groepen. Het is vergelijkbaar met hoe mensen submappen gebruiken om informatie te sorteren op een computer.

Die studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science, toont aan dat zwarte eekhoorns elk jaar tussen de 3.000 en 10.000 noten verzamelen. Onder bepaalde omstandigheden sorteren de dieren hun oogst in submappen of voorraden van verschillende types van noten.

“Dit is het eerste bewijs van 'chunking' door een dier als dit, het toont aan dat eekhoorns flexibele strategieën inzetten om voedsel op te slaan, afhankelijk van hoe ze aan het voedsel komen," zegt hoofdauteur en post-doctoraatsonderzoeker Mikel Delgado in een verklaring.

Het organiseren helpt hen wellicht niet alleen om te onthouden waar ze hun favoriete voedsel hebben bewaard, maar het verbergt de noten ook voor potentiële dieven, zeggen de onderzoekers.

“Eekhoorns kunnen chunking op dezelfde manier gebruiken als jij die je boodschappen wegzeg. Je kan fruit op de ene plank zetten en groenten op de andere. Wanneer je dan naar een ui zoekt, moet je maar op één plaats kijken en niet op elke keukenplank," zegt senior auteur en psychologieprofessor Lucia Jacobs.

Voor de studie volgden de onderzoekers 45 mannelijke en vrouwelijke zwarte eekhoorns gedurende twee jaar terwijl ze amandelen, pecannoten, hazelnoten en walnoten begroeven op verschillende plaatsen op de campus van UC Berkeley. Een deel van het experiment bestond eruit dat de onderzoekers de eekhoorns voederden met noten om die dan op te sporen en patronen te vinden in waar ze elk type van noot stockeerden.

De bevindingen waren dat eekhoorns die hun voedsel op één locatie verzamelden hun noten vaak per soort organiseerden en elk type apart stockeerden. Terwijl eekhoorns die op verschillende locaties actief zijn eerder probeerden te vermijden dat ze noten begraven op de plaats waar ze al andere hadden achtergelaten, in plaats van ze per type te organiseren.

De eekhoorns in actie:

Bron: Mother Nature Network

« Terug