Natuurverenigingen opgelucht: “Essers neemt eindelijk verantwoordelijkheid”

woensdag 30 augustus 2017 11:12

Transportfirma H. Essers heeft beloofd dat ze de procedure bij de Raad van State zal afwachten en de omstreden kap van het Essersbos in Genk uit eigen beweging uitstelt tot er een uitspraak is over de grond van de zaak. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, BOS+ en het actiecomité Zonhoverheide reageren opgelucht: de transportfirma neemt eindelijk haar verantwoordelijkheid om de regels te volgen in dit dossier.

Natuur- en milieuverenigingen waren naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt om te vermijden dat Essers onmiddellijk na de broedperiode (die afloopt op 1 september) zou starten met de kapwerken in Genk, terwijl de Raad van State nog geen uitspraak gedaan heeft over de grond van de zaak.

De Raad van Vergunningsbetwistingen verwijst nu expliciet naar de belofte van de transportreus om het Essersbos ongemoeid te laten tot er duidelijkheid is over de uitspraak van de Raad van State. Wanneer de Raad van State de uitspraak ten gronde zal bekendmaken, is nog niet geweten.

De milieuverenigingen hebben er goede hoop op dat er snel een oplossing gevonden wordt om natuur en economie samen vooruit te laten gaan in de streek.

Natuurpunt organiseerde een fondsenwervingsactie om de juridische procedure te bekostigen. Die actie bracht al ruim 61.000 euro op van 1.356 burgers. Het toont dat veel mensen bezorgd zijn om de bescherming van natuur in Vlaanderen, die hier à la tête du client, op de helling geplaatst werd.

Lees meer over dit dossier en wat er op het spel staat

« Terug