Risk Deficit Disorder: onafhankelijk spelen even belangrijk als goede voeding

Spelen.jpgdinsdag 18 juli 2017 10:33

Bron: news.com.au

Een stijgend aantal kinderen heeft een ‘Risk Deficit Disorder’, een conditie die hen minder voorbereid maakt op het volwassen leven.

Geschramde knieën en bulten op het voorhoofd worden zeldzaam omdat angstige ouders en educatoren hun kinderen het liefst in noppenfolie zouden wikkelen.

Maar weinig kinderen klimmen vandaag in de hoogste boom of drijven de schommel tot het uiterste.

De impact van de zogenaamde Risk Deficit Disorder is onderzocht door onderzoekers van University of Technology Sydney en Macquarie University. Zij besluiten dat kinderen die geen toestemming krijgen om riskante spelletjes te doen meer kans hebben om problemen te krijgen met hun gewicht, mentale gezondheid, onafhankelijkheid, leren, waarnemings- en oordeelsvermogen.

Hyahno Moser, hoofd van Nature Play Queensland, zegt dat ouders hun kinderen moeten aanmoedigen om ‘goudzoekers’ te zijn en hen toestaan om het buitenleven te ontdekken en gevaren in te schatten.

“Neem een stap terug en sta niet in hun weg. Laat hen avontuurlijk zijn en hun eigen spel sturen, want natuurlijke omgevingen bieden de ideale gelegenheid voor kinderen om te ontdekken. Ze moeten risico’s nemen om te leren hoe ze met risico’s moeten omgaan,” zegt Moser.

Spelen is een even basale en diepe nood als goede voeding, zegt hij.

De vierjarige George Lloyd heeft littekens die bewijzen dat hij niet bang is van een riskant spelletje. Hij heeft een gebroken sleutelbeen gehad en een operatie aan een gewonde neus.

“Mijn twee jongens houden ervan om de grenzen op te zoeken in het spel. Het zijn altijd degenen die aan de hoogste takken van een boom bungelen. Ik geloof dat het belangrijk is voor hen om hun grenzen op te zoeken,” zegt moeder Kelly.

« Terug