Lokaal Hout: houtbuigerij G. Desmet

desmet_buigerijwoensdag 21 juni 2017 15:02

In grote houthandels ligt vaak een enorm arsenaal aan soorten, met al bijna even veel herkomsten. Nochtans kan het anders. Ook in eigen land bestaan enkele knappe voorbeelden van ondernemers die heel bewust kiezen voor lokaal hout. Twee mooie verhalen vonden we bij atelier NAUWAU en G. Desmet.

De laatste voorvechters van Belgisch hout? 

In grote houthandels ligt doorgaans een enorm arsenaal aan soorten, met al bijna even veel herkomsten. Niet zelden komen de stammen of verzaagde planken uit Oost-Europa, of zelfs de verre tropen. Nochtans kan het ook anders. Het is een beetje zoeken, maar ook in eigen land zijn er een paar knappe voorbeelden van ondernemers die heel bewust kiezen voor lokaal houtTwee mooie verhalen vonden we bij atelier NAUWAU en G. Desmet. 
 

Beukenfineer van bij ons 

Houtbuigerij en -verwerker G. Desmet is een bijzondere speler in België. De twee hoofdactiviteiten zijn er de productie van afrolfineer voor gebruik in multiplex, en de verwerking van massief hout om het te plooien via 'stoombuigen'. Die unieke techniek laat hen toe uiteenlopende, zachte vormen in het hout te bekomen. Maar wat hen echt interessant maakt, is dat ze dat ook zoveel mogelijk doen met Belgisch hout én daarmee de laatste Belgische beukenfineer produceren.  

De belangrijkste productie van beukenfineer en –multiplex zit vandaag de dag in Oost-Europa. Die multiplex is opgebouwd uit een groot aantal dwars gelijmde fineerlaagjes, die stuk voor stuk van een degelijke kwaliteit moeten zijn. Voor al hun producten zweert Desmet bij kwaliteitshout van een klasse net onder die van het trappenhout. Dat wil concreet zeggen: superieur, rechtlijnig, cilindervormig en niet-gedraaid hout. Dat is niet evident vanuit Belgische bossen. Ook bij Desmet geven ze dat toe. Een deel van hun productie verhuisde al naar Roemenië, waar de bossen "nog minder hebben afgezien". Maar toch houdt Desmet voorlopig ook in België stand. Veel van de beste beuken uit ons land komen dan ook hier terecht. 

 

Houtbuigerij Desmet in 3 vragen


Waarom kiezen jullie voor Belgisch hout? Wat is voor jullie de meerwaarde 
tov
 import?  

Tony Huysentruyt: Voor zover we kunnen, kopen we ons hout inderdaad lokaal. Dat wil voor ons zeggen: België en Noord-Frankrijk. Dat doen we in de eerste plaats omdat we op die lokale markt de hoge kwaliteit vinden die we nastreven, en dat aan een verantwoorde prijs. Dat heeft dan vooral met het transport te maken; binnen een straal van 200 km kan je dat nog betaalbaar houden. Daarnaast staan we ook heel erg achter duurzaam bosbeheer. Via FSC-gecertificeerd hout van hier kunnen we garanderen dat ons hout duurzaam geproduceerd en geoogst werd. Sommige gecertificeerde snijfineren zijn hier helaas moeilijker te vinden. Die kopen we dus op de internationale markt.  


Uit jullie verhaal spreekt ook een liefde voor het ambachtelijke van houtbewerking, de verbondenheid met het materiaal. Vanwaar komt dat? Zien jullie een toekomst voor dit soort ambachtelijke benadering in een economie van groei en grootschaligheid? 
 

Tony Huysentruyt: Het bedrijf bestaat nu een 70-tal jaar, wij zijn de derde generatie. Grootvader Desmet had een grote passie voor hout. Toen hij merkte dat er een bestaande vraag was naar hoogwaardige producten uit hout, besloot hij zich daarin te specialiseren. Vandaag hebben we ons bestaan onder meer te danken aan het feit dat dit een nicheproduct is geworden. Zo een bedrijf kan je niet zomaar opstarten, het vraag heel veel know-how. Noem het 'high-tech ambacht'. 

Natuurlijk voelen we in deze geglobaliseerde wereld wel een grote internationale concurrentie. Maar die zorgt ervoor dat het bedrijf zichzelf voortdurend uitdaagtzijn grenzen verlegt, innoveert, en op zoek gaat naar nieuwe technologieën. Zaken die in het verleden onmogelijk leken, kunnen we nu uitstekend realiserenNeem bijvoorbeeld onze nieuwe producten met vilt; door steeds voldoende vooruit te kijken, houden we stand in het grotere speelveld van een geglobaliseerde markt.  


Waar zit voor jullie in 1 zin de schoonheid van hout? 
 

Tony Huysentruyt: Hout prikkelt de zintuigen: het heeft geur, kleur en smaak! Dat maakt het zo mooi. Ook: het is steeds verschillend en uniek. Met hout kan je geen twee identieke producten maken zoals je dat doet met kunststoffen. Hout heeft dat tikkeltje meer.

« Terug