4 keer bewezen: hout is hip

bewooden.jpg

BeWooden

dinsdag 13 juni 2017 11:49

Hout het nieuwe goud? Wel als het van deze 4 ondernemingen afhangt. Wij, Belgen en Europeanen, gebruiken meer hout dan je denkt. Best logisch, want hout is een natuurlijk, hernieuwbaar en bijzonder veelzijdig materiaal. Je vindt het tegenwoordig zelfs in onverwachte producten.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen en leent zich tot andere toepassingen. Niet voor niets hoor je veel schrijnwerkers en vakmannen met zoveel liefde en toewijding spreken over hun materiaal. Geen wonder ook dat steeds meer voorbeelden opduiken van ‘onverwacht hout’ in de meest uiteenlopende producten. Een overzicht.

“Houten vlinderdassen voor mannen met klasse”

Niet onze woorden, maar daarom niet minder waar. Wel de slagzin van BeWooden, een jong bedrijfje dat houten juwelen en accessoires op de markt brengt. Denk aan vlinderdassen, ringen, manchetknopen, enzovoort. Een blik op de website toont niet alleen klassemannen, maar ook bruidspaartjes met de nodige houtaccenten.

Origineel is het zeker, maar daarbij ook nog eens duurzaam. BeWooden levert handgemaakte producten uit kwaliteitshout en -grondstoffen uit Europa. Hiervoor kunnen ze beroep doen op overschotten van lokale ateliers. Zo hebben ze producten uit berk, eik, appel, okkernoot en populier. Dankzij de natuurlijke kleuren en tekeningen van het hout die stukken bovendien allemaal uniek.

Recordtijden en pijnlijke billen op een 100% houten fiets

In september vorig jaar zorgde Jonas De Brauwer, student houttechnologie bij de Hogeschool Gent, voor een Belgische primeur: een volledig(!) houten fiets. Terwijl er wereldwijd al tientallen fietsen met houten kaders, velgen, zelfs banden ontwikkeld werden, onderscheidde Jonas’ fiets zich met zijn houten ketting - de eerste in de wereld.

De fiets werd bedacht door Jonas, maar ontwikkeld en geproduceerd in samenwerking met het Technisch Atheneum van Dendermonde. De leerlingen gebruikten er een combinatie van es, berk, beuk en padoek. Voor de ketting werden maar liefst 9 fijne laagjes beukenhout verlijmd om de enorme krachten op te vangen.

Om te bewijzen dat zijn fiets niet enkel een technisch en theoretisch hoogstandje is, maar ook een werkelijk berijdbaar vervoersmiddel, ging hij de uitdaging aan voor het uurrecord op een houten fiets. Met een afstand van 19,4 km, een wereldrecord, slaagde hij daarin met glans. Zijn grootste bekommernis achteraf? “Zo’n houten zadel zorgt toch voor pijnlijke billen.”


Bough Bike door Jan Gunneweg

Natuurlijke bescherming voor je laptop en telefoon

Smartphones en hout een vreemde combinatie? Niet bij Bambooti. Hier worden naast zonnebrillen ook hoesjes voor telefoons en laptops gemaakt uit een breed gamma aan houtsoorten. Een fijne houtlaag biedt bescherming zonder veel te verzwaren. Een natuurlijke behandeling zorgt er bovendien voor dat de producten elk op hun eigen bijzondere manier verouderen: een vooruitziende vorm van duurzaamheid. Al het gebruikte hout is FSC gecertificeerd en de producten worden handgemaakt in België.

Bambooti werd opgericht door 2 Belgen, jeugdvrienden zonder veel productie-ervaring maar met een gedeelde droom om hippe, aantrekkelijke dingen te maken uit hout en natuurlijke materialen. Om er zelf plezier aan te beleven, en om consumenten een goed gevoel te geven bij hun alledaagse accessoires. “Nature’s finest gear” is hun slagzin, en dat mag je letterlijk nemen. Naast de houten producten, mogen we binnenkort ook een producten uit natuursteen verwachten - verbazend mooi! Iets om in de gaten te houden. 

Klimmers, hou(t) je vast

Protokol is een hangboard (een plaat met verschillende geulen voor klimmers die al hangend hun vingers en armen willen trainen), volledig uit hout en geproduceerd in Kigali (Rwanda). Toegegeven, een nicheproduct, maar een mooi voorbeeld van de positieve impact die houten producten kunnen genereren. Protokol werd ontwikkeld door een fervent klimmer, in samenwerking met het Fablab van Kigali en de lokale schrijnwerkers coöperative COMEJOGA (Coöperative des Menusiers Joyeux de Gakinjiro). In het hele productie en verkoopproces wordt expliciet ingezet op een eerlijke prijs voor alle stakeholders.

Protokol werd onlangs gelanceerd op kickstarter en kan na een geslaagde campagne in productie gaan. De eerste inkomsten uit het project zullen gaan naar het verwerven van een FSC-label voor het gebruikte lokale hout. Nu al gaat €1 per verkocht board naar een herbebossingsproject in de regio. 

Meer inspiratie nodig? Bekijk ook eens

« Terug