FACTCHECK - de evolutie van de bosbehoudsbijdrage

geld-473665_1280.jpgdonderdag 11 mei 2017 11:00

Minister Schauvliege stelt in Knack dat één van haar voorgangsters de bosbehoudsbijdrage verlaagde. Klopt dat wel?

Minister Schauvliege in Knack deze week: "We doen er alles aan om de ontbossing te stoppen. We gebruiken het geld uit het boscompensatiefonds om nieuwe bossen te planten. We hebben ook het bedrag opgetrokken dat je moet betalen om een bos te mogen kappen. Toen Vera Dua van Groen minister was, verlaagde ze het en stimuleerde ze zo de ontbossing. Ik denk dus niet dat ik zo slecht bezig ben."

Factcheck: Vera Dua heeft indertijd inderdaad het basisbedrag verlaagd, van 120 bef naar 80 Frank (dat nadien 1,98€/m² werd). Maar ze voerde tegelijkertijd factoren in waarmee dit bedrag moest vermenigvuldigd worden, afhankelijk van het type bos dat voor de bijl ging: 
- € 1,98/m² voor een bos met hoofdzakelijk naaldbomen of uitheemse boomsoorten
- € 3,96/m² voor een inheems loofbos (dus factor 2)
- € 2.97/m² voor een gemengd bos (dus factor 1,5)
Gemiddeld ging de prijs omhoog en werd het moeilijker om te ontbossen. Dat is het volledige plaatje. 

Minister Schauvliege besliste recent - o.m. nadat het Rekenhof een vernietigend rapport had geschreven over de werking van het Boscompensatiefonds - om de bosbehoudsbijdrage op te trekken naar 3,5€/m². Een zeer goede beslissing. Maar het rapport van het Rekenhof bevat nog heel wat andere aanbevelingen om het haperende boscompensatiesysteem terug op de rails te krijgen. Ook die moeten gerealiseerd worden. Laat ons het verhaal correct en volledig brengen, en laat ons vooral de problemen erkennen en ze oplossen.

« Terug