Stadsbossen in Khartoum (Soedan)

Ahmed6_cropped.jpg

Stadsgroen in Khartoum (Soedan), fotograaf: Ahmed Alhuseen

dinsdag 25 april 2017 23:55

Stadsbossen in sub-Sahara Afrika, het lijkt misschien contradictorisch. Khartoum in Soedan is een mooi voorbeeld van de heel belangrijke rol die stedelijk groen daar kan spelen.

De Soedanese hoofdstad Khartoum heeft een warm en droog (semi-)woestijnklimaat: de temperaturen stijgen in de zomer tot boven de 40°C en hevige winden zorgen heel regelmatig voor zandstormen. Door de klimaatsverandering zullen de weersomstandigheden nog extremer worden: de neerslag zal afnemen terwijl de temperatuur zal stijgen. Stadsgroen kan dit strenge klimaat wat verzachten, maar in sub-Sahara Afrika wordt dit veelal nog gezien als een luxe, in plaats van als een noodzaak. 

Het voorzien van groene ruimten in steden in sub-Sahara Afrika is immers niet voor de hand liggend: het droge en warme klimaat en de beperkte neerslag zijn een uitdaging om geschikte soorten te vinden, aan te planten en te behouden. De hoge economische druk, het ontbreken van effectieve wetgeving en beleid, en de politieke onstabiliteit in sommige landen maakt het er niet gemakkelijker op. Er wordt vaak voorrang gegeven aan investeringen in voedselzekerheid, onderwijs en gezondheid; terwijl investeringen in stadsgroen ondermaats blijven. 

Stadsgroen in Khartoum (Soedan), fotograaf: Ahmed Alhuseen

Een onderzoek in Khartoum toont aan dat de bestaande groene gebieden frequent gebruikt worden, maar dat de meerderheid van de bewoners onvoldoende toegang heeft tot groene zones. Interessant is dat twee derde van de inwoners overweegt om zelf bomen aan te planten bij hun huizen, op hun binnenplaatsen of in hun tuinen. Net zoals in Europa, stellen we ook in Khartoum vast dat de groenvoorzieningen slechts zelden die bevolkingsgroepen bereiken die het meest van de ecosysteemdiensten zouden kunnen profiteren: vrouwen en bevolkingsgroepen met lagere socio-economische status geven aan dat ze minder gebruik maken van het groen in de stad, zowel omwille van de afstand, als omwille van een gebrek aan veiligheid. 

Inzetten op meer stadsgroen, ook in het licht van klimaatverandering, zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan meer leefbare steden in sub-Sahara Afrika, ondanks alle moeilijkheden die ermee gepaard gaan. Lees hier hoe stedelijk groen kan bijdragen aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs).

Meer weten over stadsgroen en ruimtelijke ordening

Dit artikel is geschreven door Rik De Vreese (BOS+) & Ahmed Alhuseen (Global Change Research Institute CAS van de Academy of Sciences of the Czech Republic). Ahmed Alhuseen is de fotograaf van de foto's in dit artikel.

« Terug

Archief > 2017 > april