Natuurgebaseerde oplossingen. Wat als ... Joni Mitchell een stadsplanner was geweest?

TreeOfLifeYellowBM.jpgwoensdag 26 april 2017 00:48

Als Joni Mitchell (Big Yellow Taxi) een stadsplanner was geweest, dan hadden we wellicht meer groen in onze steden, en meer natuurgebaseerde oplossingen.

De Canadese singer-song writer Joni Mitchell schreef "Big Yellow Taxi" in 1970 tijdens een bezoek aan Hawai, als een protest tegen het verdwijnen van het groen in en om de stad. In de moderne stadsplanning wordt er gekeken naar concepten zoals Natuur-gebaseerde oplossingen en Groene Infrastructuur om meer natuur in de stad te brengen. Maar hoe kan dat werken?

They paved paradise
And put up a parking lot
With a pink hotel, a boutique
And a swinging hot spot
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
And put up a parking lot

They took all the trees
And put them in a tree museum
And they charged all the people
A dollar and a half to see 'em
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
And they put up a parking lot

Een mooi voorbeeld vinden we in de Duitse stad Freiburg, waar een nieuwe ecowijk (Vauban) werd ontwikkeld. De gebouwen zijn lage-energiewoningen en gebruiken zonne-energie, maar ook het groen speelt een belangrijke rol. Er zijn veel parken en parkjes en de heuvelflanken blijven zoveel mogelijk bebost. Deze groene ruimten gaan het hitte-eiland effect tegen en zijn schaduwrijke recreatieve plekken. De trambeddingen worden ingezaaid met gras, met als voordeel dat de verdamping van vocht door het gras het hitte-eiland effect tegengaat, maar ook dat gras doorlatend is en regenwater in de ondergrond kan doordringen. Zo worden overstromingen tegengegaan, maar wordt de grondwatertafel ook weer aangevuld. De grachten naast de trambedding vangen het regenwater op van de huizen en straten en laten dat regenwater vervolgens in de grond infiltreren.

De voorbeelden hierboven zijn natuur-gebaseerde oplossingen voor stedelijke problemen: in plaats van grijze, infrastructurele oplossingen gaan we op zoek naar een antwoord in en met de natuur. Vaak zijn deze natuurgebaseerde oplossingen niet (veel) duurder dan meer traditionele oplossingen. De grootste meerwaarde van natuurgebaseerde oplossingen ligt echter in het feit dat ze meestal meerdere functies tegelijkertijd kunnen vervullen. Zo zijn de parken en bosjes in Freiburg niet enkel een natuurlijke airconditioning, maar zijn ze ook speel-, sport- en ontspanningsruimte waar er ook ruimte kan zijn voor voedsel- of houtproductie. En veel mensen vinden dergelijke parkjes gewoon mooi.

Ook de grachten in het voorbeeld hierboven zijn multifunctioneel: ze vangen het water op en voeren het beperkt af, maar zorgen er ook voor dat het water opnieuw in de grond kan dringen. De grachten zijn habitats voor planten en dieren, en in droge periodes kunnen kinderen er in spelen.

Meer lezen:

Deze post is geïnspireerd door de presentatie van Holger Robrecht (ICLEI) op de GreenInUrbs conferentie. De presentatie wordt binnenkort beschikbaar gesteld op http://www.greeninurbs.com/conference-downloads/.

« Terug

Archief > 2017 > april