Boshyacinten worden bedreigd door klimaatverandering

iStock_000001612455Large.jpgwoensdag 12 april 2017 16:54

Tapijten van bloeiende wilde hyacinten in bossen zijn graag gezien, het wil zeggen dat het eindelijk lente is. Maar de bloemen zouden het moeilijk kunnen krijgen met de klimaatverandering, toont een studie aan.

Bron: metro.co.uk

Onderzoekers analyseerden duizenden inventarisaties van burgers over de veranderende seizoenen, om zo de impact van de stijgende temperatuur op 22 soorten planten en bomen in het Verenigd Koninkrijk te bepalen.

Voorjaarplanten hebben een ideaal tijdstip om in blad en bloei te komen, om zo de beste kansen te hebben voor reproductie en groei. Maar met de stijgende tempraturen, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, is het heel goed mogelijk dat die tijd zal veranderen.

Sommige planten, zoals ook hyacinten, zouden niet flexibel genoeg kunnen zijn om de temperatuursverandering in de lente te kunnen volgen, en zouden zo de gevolgen dragen, zegt het onderzoek.

De studie gebruikte meer dan 200.000 inventarisaties van de periode 1998-2014 van het “Woodland Trust’s Nature’s Calendar”, waarin leden waarnemingen van de seizoensveranderingen indienen, zoals bijvoorbeeld de eerste bladeren en bloemen.

Onderzoekers gebruikten de data om naar soorten te kijken binnen hun geografisch gebied, waar ze verschillende omgeving specifieke condities zoals temperatuur zouden kunnen ervaren, om te helpen voorspellen hoe ze zouden reageren op warmere lentes met de klimaatverandering.

De datums waar de planten de eerste bladeren of bloemen krijgen waren voor alle 22 soorten gevoelig voor warmere lente temperaturen, toonde het onderzoek aan. De planten zouden tussen de drie en acht dagen vroeger in het bladstadium komen voor elke graad die de temperatuur stijgt.

Bij zeven van de 22 soorten - Ruwe Berk, Els, Beuk, Es, Bosanemoon, Pinksterbloem en Kropaar – is er wel kans dat ze de toekomstige klimaatveranderingen zouden aankunnen, publiceerde het onderzoek in het tijdschrift “Global Change Biology”. Maar vier soorten zouden het moeilijk krijgen om de veranderingen bij te houden: Hyacinten, Look-zonder-look, Esdoorn en Larix. Er waren ook aanwijzingen dat Gewoon speenkruid het ook moeilijk zou kunnen krijgen met de veranderingen. De overblijvende soorten, onder andere Meidoorn, Lijsterbes, Hondsroos en Eik, toonden geen consistent patroon.

Christine Tansey, onderzoekster en coördinatrice bij “Woodland Trust”, die het onderzoek leidde, zegt: “Planten hebben een optimale tijd om te bloeien en bladeren te krijgen, en als ze die tijd halen zullen ze hun kansen voor groei en reproductie maximaliseren. Als op lange termijn temperaturen veranderen kan dit optimum voor het ontwikkelen van planten veranderen.” 

Dr. Kate Lewthwaite, een van de burgers die meewerkte aan de inventarisatie zegt: "De studie toont aan hoe belangrijk dat de Nature’s Calendar inventarissen bij het voorspellen van de effecten van een veranderend klimaat door de tijd heen. De Engelse Hyacint is een iconische bossoort dus is deze voorspelling een wake-up call voor de mogelijke effecten van klimaatverandering op een van onze favoriete natuurlijke fenomenen.”

« Terug

Archief > 2017 > april