Terreinbezoek bij de Waorani: tussen ambacht en moderne technologie

ECU_Wao_2017_workshopmaandag 10 april 2017 18:43

Zoals steeds belooft het weer een interessant bezoek te worden ter opvolging van het project dat we ondersteunen bij de Waorani in de Ecuadoraanse Amazone met de focus op cacao.


Deze keer houden we het dicht bij huis. Na slechts een autorit van 2 uur en half komen we, weliswaar goed door elkaar geschud, toe in Gareno. Dit is een van de grootste Waorani gemeenschappen. En ook een van de meest toegankelijke, met alle gevolgen van dien (voor de context van aardolie-ontginning is dit verslag van 2013 nog steeds relevant). Samen met andere de naburige gemeenschappen zijn de betrokkenen van het project hier enkele dagen samengekomen voor technische vormingen met betrekking tot cacao. Dit project liep tot eind 2016 met de steun van het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos en vanaf 2017 met steun van de Belgische Ontwikklingssamenwerking. Het wordt uitgevoerd door de vrouwenorganisatie AMWAE, in samenwerking de NGO Ecociencia.


Een van de voornaamste activiteiten deze dagen dient om de fermentatie van de cacao te verbeteren. Eén van dé voorwaarden voor kwalitatieve chocolade. Met recyclagehout, ten velde verzameld van vervallen huisjes, worden eenvoudige kisten getimmerd die dan per 3 gestapeld gebruikt worden, ingelegd met bananenbladeren. De stoere jonge mannen uit het dorp zijn verrassend enthousiast en dagelijks worden een zevental kisten afgewerkt.


Jong en oud zijn aanwezig bij het geven van de instructies. Dit wordt opgenomen door landbouwingenieur en cacaospecialist Manuel samen met de lokale promotoren van AMWAE. Naast de technieken voor een goede fermentatie gaan die ook over drogen van cacao, onderhoud van de plantages en de toepassing van een natuurlijke, microbiële , bemestingsvloeistof. Daarna trekt heel de groep naar een paar nabijgelegen veldjes om alles ook effectief in de plantages toe te passen. Alles verloopt vrolijk en bewogen, en zoals steeds in hun eigen Waorani-taal. Bij geen enkele van de andere groepen waar ik al mee werkte wordt er zo veel gelachen als bij de Waorani.


Ondertussen gaat een ander deel van het team voor een ander niveau: de lucht in. Om de evoluties van het project beter te kunnen volgen en claims van nul-ontbossing – altijd delicaat bij het werken rond commercieel interessante gewassen – hard te kunnen maken, wordt een drone ingezet. In elk van de drie dorpen worden vooraf geprogrammeerde vluchtschema’s uitgevoerd. Er worden grote ogen getrokken en het vreemde gevaarte wordt van dichtbij onderzocht.

Terwijl het getimmer verder klinkt op de achtergrond zoemt de drone over de cacaoveldjes.

Debbie Eraly, februari 2017

Meer uitleg over deze interventie vind je op onze projectpagina

     

« Terug

Archief > 2017 > april